Hopp til innhold

Keshvari mener Syria-avtalen er årsaken til flyktningstrømmen til Norge

Mazyar Keshvari (Frp) mener Syria-avtalen har sendt et signal om at Norge har fått en mykere innvandringspolitikk.

Mazyar Keshvari

- IKKE MENINGEN: Mazyar Keshvari mener det norske asylsystemet ikke er ment til å ta imot så mange som kommer nå.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

«Frps innstramminger i asylpolitikken har sørget for at Norge har blitt skjermet fra en asyleksplosjon» skrev Keshvari i en BT-kronikk i februar. Siden den gang har over 12 000 asylsøkere kommet til Norge.

Keshvari mener Syria-avtalen er grunnen til det.

– Etter debatten som dreide seg om hvor mange Norge kunne ta i mot, har folk fått et inntrykk av at Norge har myknet opp i asylpolitikken. Dette feltet er veldig sensitivt for signalene man gir, sier Keshvari til Politisk kvarter på NRK P2.

Han forteller at Norge i 2014 opplevde en fire prosents nedgang i antall asylsøkere, samtidig som Europa opplevde en økning på 44 prosent. Nå opplever vi en asytilstrømming vi sjelden har sett tidligere.

– Det samme ser vi i Finland. De har nesten ikke tatt imot asylsøkere og kvoteflyktninger tidligere, men etter at blant annet presidenten var ute og sa at han ville åpne opp hjemmet sitt, så har det nå kommet 11.000 flyktninger, sier Keshvari

– Selvfølgelig har det ikke noe med Syria-avtalen å gjøre, kontrer SV-leder Audun Lysbakken.

– Ekstraordinær situasjon

Han nevner også Finland, men mener landet er et bevis på at Frp tar feil i sin retorikk om at norsk innstrammingspolitikk avgjør hvor mange som kommer til Norge.

– Det ser vi veldig godt på nabolandene våre Danmark og Finland. De har ført en flyktningpolitikk som Fremskrittspartiet har beundret i mange år, men de har også store antall asylsøkere som kommer nå, sier Lysbakken.

– Jeg tror alle kan se at Europa står overfor en ekstraordinær situasjon.

Mazyar Keshvari og Audun Lysbakken møttes til debatt om flyktninger i Politisk kvarter

Keshvari og Lysbakken diskuterte asylpolitikken i Politisk Kvarter. Programleder er Bjørn Myklebust.

– Ikke tiltenkt massemigrasjon

Frp har hele tiden vært tydelige på at hjelpen må gjøres i nærområdene. På den måten mener partiet at mange flere kan hjelpes med de samme ressursene vi bruker her hjemme.

– Asylsystemet i seg selv har aldri vært tiltenkt massemigrasjon og masseflukt, Det var opprettet for enkeltindivider skulle søke om beskyttelse mot forfølgelse, mener Keshvari.

Samtidig er Frp tydelige på at de fullt ut vil støtte Erna Solbergs oppfordring til en nasjonal dugnad for flyktningene og gjøre det de kan for ta imot alle flyktningene som kommer på en best mulig måte. Keshvari sier også at han er helt enig i alt statsministeren sa i tirsdagens redegjørelse i Stortinget.

– Dette er en del av sirkelargumentasjonen som Frp fører. De vil at vi skal tro at de står for en helt annen flyktnigpolitkkk enn resten av Norge, og har en politikk som kunne hindret at disse flyktningene kom. Så skal vi samtidig tro på at de gjør sitt aller beste for å ta imot disse menneskene og gjør sitt aller beste for å stå bak den politikken som Erna Solberg la fram i går, som er noe annet, sier Lysbakken.

– Det er ikke riktig, Nå vi har en situasjon der mennesker kommer til Norge, vil regjeringen og alle partier gjøre sitt ytterste for å hjelpe. Men vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig, svarer Keshvari.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger