Kaster svineinfluensavaksiner for 200 millioner

Over halvparten av Pandemrix-vaksinene som Norge kjøpte i forbindelse med svineinfluensaen i 2009 ble aldri brukt og skal destrueres.

Vaksine mot svineinfluensa

Folkehelseinstituttet sier det ikke lenger er nytte i Pandemrix-vaksinene som aldri ble brukt da svineinfluensaen herjet som verst i 2009 og 2010.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

De 2,9 millioner ubrukte vaksinene har en verdi på over 200 millioner kroner, skriver VG.

– Vi trenger dem ikke mer, og det kommer ikke til å bli aktuelt å bruke dem framover. En stor del av befolkningen har immunitet mot svineinfluensaen, og de som tilhører risikogruppen, får svineinfluensavaksine gjennom den årlige influensavaksinen, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Totalt kjøpte Norge rundt 5,6 millioner doser for ca. 400 millioner kroner til eget bruk da svineinfluensaen rammet Norge.

– Slik er det med alle beredskapstiltak. Avtalene ble gjort i en tid da man ikke visste hvordan det ville gå med pandemien. Det ville fått verre konsekvenser dersom deler av befolkningen ikke fikk vaksine mot et livsfarlig virus, sier Stene-Larsen.

32 døde

32 personer døde fra sommeren 2009 til våren 2010 av influensa A (H1N1) eller med influensa som medvirkende årsak, melder Folkehelseinstituttet i en avsluttende rapport basert på innmeldte dødsfall og Dødsårsaksregisteret.

Kun én av de døde var vaksinert mot den såkalte svineinfluensaen,

– God håndtering av influensapasienter i helsetjenesten og den store vaksinasjonskampanjen bidro sannsynligvis til at antallet døde ikke ble enda større, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Helsemyndighetene har fått kritikk fra flere hold for bruken av massevaksinasjon som metode og for bruken av vaksinen Pandemrix.

I en evalueringsrapport om pandemien fant ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) grunn til å sette spørsmålstegn ved dette.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger