NRK Meny
Normal

Gir terningkast på flyktningpolitikk

De fleste politiske partiene har glemt de 45 millioner flyktningene som er på flukt i verden, mener Flyktninghjelpen. Organisasjonen har nå gitt terningkast til partienes flyktningpolitikk.

Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen mener at flyktningpolitikk i Norge mest handler om innvandring hit til landet.

- I den norske debatten er det veldig mye fokus på flyktningsituasjonen i Norge. Men det reprsesenterer bare en liten del av det store flyktningproblemet ute i verden, sier hun til NRK.

SV får best karakter

I vurderingen av de politiske partiene, er det SV som gjør det best med sitt terningkast 5.

- Det er de som best forklarer sammenhengen mellom flyktningsituasjonen intrenasjonalt og norsk politikk på området, sier Rasmusson.

Se Flyktninghjelpens vurdering av partiene i slutten av artikkelen.

Deretter følger Venstre og Arbeiderpartiet, som får hver sin 4-er.Senterpartiet, Høyre og KrF får alle terningkast 3 av Rasmusson.

- Det er interessant å se at det er store forskjeller på partiene. Det er også interessant å se at KrF - som oppfatter seg selv som internasjonalt engasjerte - ikke scorer veldig høyt i vår vurdering. De er sterke på fred og forsoning, bistand og utvikling, men alt for svake på nødhjelp og sammenhengen mellom flyktningsituasjonen og den politikken de skal føre i forhold til det, sier hun.

KrF ikke fornøyd

KrF nevner nesten ikke nødhjelp i sitt partiprogram, sier Rasmusson, og hevder at partiet er selektive når de bare nevner mer beskyttelse til konvertitter i partiprogrammet mens andre flyktninggrupper overses.

KrFs nestleder Inger Lise Hansen er ikke fornøyd med terningkast 3, men har heller ikke særlig mye til overs for Flyktninghjelpens vurderingsform.

- For oss er det en del selvfølgeligheter som vi ikke nevnes i vårt program som vi historisk sett er opptatt av å styre etter. Flyktninghjelpen bør se mer på handlingen til partiene de siste fire årene i stedet for å se partiprogrammet, sier hun.

Dårligt ut kommer Fremskrittspartiet, som får terningkast 2.

- De sier at flyktninger med ikke-vestlig bakgrunn skal begrenses. Det er diskriminerende og stikk i strid med flyktningkonvensjonen som skal gjelde for alle med behov for beskyttelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger