Karzai takket det norske folk for støtten

Under sitt norgesbesøk i dag takket Afghanistans president Hamid Karzai det norske folk for økonomisk og militær støtte til landet hans.

Hamid Karzai og Jens Stoltenberg

Hamid Karzai og Jens Stoltenberg møtte pressen etter avtaleinngåelsen tirsdag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Karzai er på statsbesøk i forbindelse med at Norge og Afghanistan har inngått en langsiktig samarbeidsavtale for å gjenoppbygge landet.

750 millioner i året

– Norge har stått i bresjen for bistanden til Afghanistan de siste 10 årene. Dere har uselvisk bidratt til vår sikkerhet og sosiale og økonomiske utvikling, sa Karzai da han og statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen tirsdag ettermiddag.

De to møttes til en arbeidslunsj tidligere på dagen hvor de ble enige om at Norge bidrar med 750 millioner bistandskroner i året fram til 2017.

Under sitt norgesbesøk i dag takket Afghanistans president Hamid Karzai det norske folk for økonomisk og militær støtte til landet hans.

NETT-TV: Se pressekonferansen med Karzai og Stoltenberg.

Afghanistan, på sin side, forplikter seg til å jobbe for et godt styresett og bekjempelse av korrupsjon.

– Vi har snakket sammen om maktovertakelsen og den felles kampen mot internasjonal terrorisme. Men mesteparten av fokuset var på hvordan man kan etablere et stabilt afghansk samfunn og forbedre styringen av landet, sier Stoltenberg.

– Vil samarbeide mer

– Vi er glade og beæret over at vi i dag har undertegnet en langsiktig samarbeidsavtale som vil sørge for fremtidig norsk støtte til Afghanistan, sier Karzai.

Han forsikrer om at norske skattepenger skal gå til de formålene de er ment for.

– Vi vil bidra til at Norges bidrag vil brukes til gode for det afghanske folk, lover presidenten som mener landet har gjort framskritt i kampen mot korrupsjon.

– Forbedringen har vært stor, men resultatene har ikke vært så tydelig framme i media ennå. Men vi beveger oss fremover, og etter hvert vil endringene synes, sier Karzai.

– Vi har nulltoleranse for korrupsjon, og derfor følger vi pengene så nøye. Vi jobber sammen med presidenten for å bekjempe korrupsjonen fordi det underminerer vilkårene for avtalen vår, sier Stoltenberg.

Går av neste år

Neste år er det valg i Afghanistan og Karzais tid som president er over. Karzai avviser at det kan bli aktuelt for ham å bli sittende lenger.

– Grunnloven tillater ikke at jeg blir sittende i en tredje periode, og jeg har heller ikke noe ønske om det. For meg som avtroppende president vil jeg gjøre alt for at valget skal forløpe bra og at den neste presidenten kan ta over med nok legitimitet til å styre, sier Karzai.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger