NRK Meny
Normal

Dikemark kan nekte å behandle Breivik

Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern på fredag, er det likevel psykiaterne og spesialistene ved Dikemark som avgjør om han skal behandles.

Anders Behring Breivik

Dersom Anders Behring Breivik dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern, vil et behandlingsteam fra RSA se på dette som en ny utrednings- og behandlingsoppgave på samme måte som med alle nye pasienter, sier avdelingsoverlege ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

Anne Kristine Bergem som er avdelingsoverlege ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark i Asker, utelukker ikke at Breivik på nytt blir vurdert som ikke psykotisk, og at han dermed ikke blir behandlet til tross for at retten mener han er strafferettslig utilregnelig, skriver Aftenposten.

– Dersom Anders Behring Breivik dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern, vil et behandlingsteam fra RSA se på dette som en ny utrednings- og behandlingsoppgave på samme måte som med alle nye pasienter, sier Bergem.

Anne Kristine Bergem

Avdelingsoverlege Anne Kristine Bergem på Dikemark sykehus.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Hun sier det eneste de blir pålagt er rammene, og at det er opp til sykehuset å bestemme innholdet i behandlingen. Og de behandler kun når de finner grunn til å behandle.

Bilde av Mette Yvonne Larsen i retten

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Den samme tankegangen gjelder i psykiatrien som i somatikken. Man gir ikke antibiotika dersom det ikke foreligger en infeksjon. For oss er det utenkelig å behandle en pasient på bakgrunn av en sakkyndigrapport. Vi behandler når vi har stilt en diagnose på en behandlingstrengende, sier hun.

– Forstår Dikemarks synspunkt

Da Dikemarks spesialister observerte Breivik i vinter, ble han beskrevet som uten å ha tegn til psykose.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at hun forstår Dikemarks syn på at de kun vil behandle hvis de finner grunn til å behandle.

– Jeg har betydelig forståelse for Dikemarks synspunkt. Det er ganske alvorlig å behandle folk med sterke medisiner hvis de ikke er syke, i særlig grad hvis det er spørsmål om psykiatri. Som Dikemark har sagt til nå, så har det ikke vært psykotiske symptomer, sier Larsen til NRK.

I morgen kommer dommen mot Anders Behring Breivik. Larsen mener det er veldig mye som taler for at Breivik blir erklært tilregnelig.

– Vi har hatt en betydelig mengde fagfolk, ikke mindre enn 17 personer som har observert ham i tillegg til to erfarne rettspsykiatere. De kunne ikke finne noe som tydet på at han er utilregnelig. Det er et godt grunnlag i faktum her til å konkludere med at han er ansvarlig for det han har gjort, og at han får en dom på tilregnelighet, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger