Hopp til innhold

Kan lett stjele identiteten din

Norske banker og teleoperatører lekker personlige opplysninger, og med enkle grep kan kriminelle stjele andres identitet.

Illustrasjonsbilde
Foto: NRK

Et enkelt dataprogram som kobles til Postens omadresseringstjeneste, kan finne personnumret ditt.

SE: Id-lekkasje kan koste deg dyrt

Ifølge forskere lekker mange sider på Internett personopplysninger. Tidligere i år stjal en 16-åring 60.000 personnumre fra en teleoperatør.

Bankkort i ditt navn

Så lenge person- og bankopplysninger ligger lett tilgjengelig, kan kriminelle for eksempel bestille bankkort i ditt navn.

Datatilsynet har tatt grep og gjort det vanskeligere å finne slike personopplysninger, men bankenes hjemmesider har fremdeles dette problemet.

- Rett opp eller steng!

Datatilsynet mener situasjonen er kritikkverdig og sier nettsidene må sikres bedre.

- Kan de ikke rette det opp veldig fort, får de stenge nettsiden sin. De har ansvaret, og de må også ta de økonomiske konsekvensene hvis noen skulle gå til erstatning for den skaden de er blitt påført, sier informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåra.

- Vi var ikke klar over at dette var en mulighet.

Kjell S. Rakkenes, pressesjef i Posten.

Stengte tjenesten

Etter at Posten ble kjent med sikkerhetssvikten er muligheten for adresseforandring via internett sperret.
- Vi tok umiddelbart ned hele tjenesten for å rette opp i svakhetene og den vil være nede helt til ting er i orden igjen, sier pressesjef i Posten Kjell S. Rakkenes til NRK.

De vet fortsatt ikke om personer med ondsinnede hensikter har klart å hente ut sensitive personopplysninger fra tjenesten.

- Vi var ikke klar over at dette var en mulighet, sier Rakkenes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ