Kan instruere UNE om somaliere

Arbeids- og inkluderingsministeren åpner for at han kan komme til å stanse hjemsendelsen av somaliere.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier at han vil instruere Utlendingsnemnda (UNE) om å slutte å sende asylsøkere tilbake til Sør-Somalia, dersom de ikke kan forsikre om at sikkerheten er god nok.

Hanssen skal møte UNE i slutten av neste uke, og etter møtet kan det bli endringer.

- Det er to alternativ. Enten må jeg stille meg bak de anbefalingene og den politikken som UNE fører på dette området. Da vil den politikken gå videre. Det andre alternativet er at hvis jeg ikke føler at en retur er forsvarlig, for eksempel til Somalia, etter et slikt møte, så vil jeg instruere UNE om å stoppe den type retur, sier Hanssen til NRK.

Tvangsreturnert

I går ble to somaliske asylsøkere tvangsreturnert, til tross for at FNs høykommissær for flyktninger tidligere i denne uken advarte den norske regjeringen mot å tvangsreturnere asylsøkere fra Somalia.

Fungerende generalsekretær Rune Berglund Steen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), sier til Dagsavisen at norske myndigheters tvangsretur av somaliske asylsøkere er det mest markante bruddet på FNs anbefalinger noen gang.

Ifølge Berglund Steen ble de to somaliske asylsøkerne hentet på Trandum interneringsleir i går morges, for så å bli satt på flyet til Somalias hovedstad Mogadishu. Ytterligere to somaliere har fått beskjed om at de skal sendes ut av landet tirsdag.

Vil ikke bekrefte utsendelse

Sjef for politiets utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen, vil ikke bekrefte overfor Dagsavisen at de somaliske asylsøkerne er sendt tilbake før de er overlevert i Somalia.

– Det kan skje mye på disse turene og komplikasjoner av forskjellig art kan føre til at de kommer tilbake igjen til Norge. Derfor bekrefter vi ikke at de er sendt tilbake før returreisen er avsluttet, sier Olafsen til avisen.

FN-kritikk

Etter at det tidligere denne uken ble kjent at Norge tvangsutsender somaliere, sendte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) et brev til Utlendingsnemnda og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

I brevet understrekes det at det er livsfarlig å returnere asylsøkere til Sentral- og Sør-Somalia. Det skal være svært sjelden at UNHCR gir slike refselser.

SISTE NYTT

Siste meldinger