Normal

– Krekar vil stille til valg

Mulla Krekar ønsker trolig å stille til valg i dersom han får reise hjem til Nord-Irak.

Mulla Krekar

Mulla Krekar ønsker nå å dra hjem til Nord-Irak, ifølge advkaten han, Brynjar Meling.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

I følge VG skal en av grunnene til at mulla Krekar nå ønsker å bli fjernet fra FNs terrorliste og reise hjem til Irak, være at han ønsker å stille til valg i den kurdiske regionen i Nord-Irak i 2013.

– Det er i Nord-Irak at Krekar har sin arena, og det er på grunn av den kampen han måtte flykte hit til Norge. Med den kampen han drev og det synet han har, så ønsker han å føre den kampen i sitt hjemland og for sitt politiske valg, sier Krekars advokat til avisen.

LES: Krekar vil hjem til Nord-Irak

Fri til å reise

Krekars advokat, Brynjar Meling sa i går at Krekar ber om å bli sendt ut av Norge.

Han sier den politiske situasjonen i Nord-Irak har endret seg i det siste.

– Det har gått lengre tid siden selve krigen i Irak, og forholdene har stabilisert seg politisk. Det er på langt nær trygt ennå, men det er viktig å understreke at vi har en dialog, sier Meling til NRK.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NRK at Krekar står helt fritt til å reise.

– Vi har dom på at han skal ut av Norge, og dersom han ønsker å reise frivillig er han velkommen til å dra i dag, og vi ønsker ham god tur, sier Støre.

Advokat Brynjar Meling sier det kan ta minst to år før Krekar reiser frivillig fra Norge.

LES: Pågrepet for attentatet mot Krekar

Video Jonas Gahr Støre om Mulla Krekar

NETT-TV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Krekar er velkommen til å reise fra Norge når som helst.

Kan ikke stryke fra terrorliste

Støre legger til at det er en lang rekke punkt som Krekar og advokaten legger til grunn for å kunne reise tilbake. Blant annet er det et krav fra Krekar st han skal strykes fra FNs terrorliste.

– Det er ikke Norge som har ført opp Krekar på FNs terrorliste, og vi kan heller ikke ta ham av den. Det er en sanksjonskomite i FN som må avgjøre det. Det vi kan gjøre er at dersom han har ny informasjon som kan revurdere hvorfor han kom på terrolisten, skal vi med glede formidle det til FN. Men det er omtrent det eneste vi kan gjøre i den saken, sier utenriksministeren.

Han mener det fortsatt ikke er mulig å tvangssende Krekar til Irak.

– Grunnen til at at ikke er uttransportert av Norge er at vi har en folkerettslig forpliktelse til ikke å sende folk til steder der de er truet av dødsstraff. Vi mener situasjonen i Nord-Irak ikke er klar nok på dette området, sier Støre.

– Det handler om på stå opp for grunnleggende menneskerettigheter. Dersom han likevel ønsker å reise, kan han gjøre det, legger han til.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han ble oppført som terrorist på en liste offentliggjort av amerikanske myndigheter i 2006. I 2003 ble hun utvist fra Norge, men oppholder seg fortsatt i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger