For ett av barna er foreldrene sikre på at barnet ikke har spist spekepølse eller at de har hatt spekepølse i huset, og for to barn er det bare barnehagen som har hatt slik pølse.
Preben Aavitsland og Folkehelsa tror fortsatt at barna kan ha blitt smittet av morrpølse. (Arkivfoto: Morten Holm/ Scanpix)
- Vi er ikke hundre prosent sikre, men tror det kan være en sammenheng likevel. Vi er i gang med å dobbeltsjekke for å se om det kan være noe foreldrene har glemt, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved avdeling for infeksjonsovervåking i Nasjonalt folkehelseinstitutt til NTB.
Annen mat
E.coli-bakterien kan ha forurenset annen mat som barna har spist og smittet dem på den måten. Bakterien kan overleve på en tallerken eller kjøkkenredskaper.
Aavitsland forstår at folk blir forvirret over motstridende råd, men understreker at det er en balansegang mellom ulike hensyn når man har mistanke om at en matvare er smittekilde.
- Vi kan ikke si fra altfor tidlig, for da måtte vi advart mot 30 ulike matvarer. Men vi kan ikke si fra for sent heller, for da kan folk bli smittet, sier Aavitsland.