Hopp til innhold

Kan ha overvåket statsministeren

Forsvarets sikkerhetstjeneste kan ha drevet ulovlig overvåkning av statsministeren.

Jens Stoltenberg
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Jens Stoltenberg sier til NRK at Forsvarsdepartementet har bedt politiet finne ut om det har skjedd noe ulovlig i denne saken.

- Det er viktig at politiet nå finner ut hva som faktisk har skjedd, sier statsministeren nå i kveld.

Video nsps_upload_2009_6_10_23_0_48_869.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se intervju med Stoltenberg.

Fikk tips

– Jeg kan bekrefte at det er iverksatt en etterforsking, og at Kripos har foretatt undersøkelser i dag. Jeg ønsker ikke å si mer om hvorfor vi har gjort dette, hva vi har gjor eller eventuelle funn, sier statsadvokat Petter Mandt til NRK.

- Hvorfor ikke?

- Vi er helt i starten av en etterforskning og har behov for å analysere og vurdere det som har skjedd i dag.

Han avviser at det er noen politiske føringer i saken, men bekrefter at etterforskningen ble startet på bakgrunn av et tips.

Overvåket departementene

Ifølge TV2 blir Forsvarets sikkerhetstjeneste etterforsket for ulovlig overvåking av statsministeren og departementene.

Det skal ha kommet som en overraskelse på Forsvarsdepartementet at sikkerhetstjenesten overvåket datatrafikken til Statsministerens kontor og departementene.

Forsvarets Sikkerhetstjenste ble opprettet i 2003 og er landets fjerde hemmelige tjeneste. Den fikk navnet 1. januar 2009, og het tidligere Forsvarets sikkerhetsavdeling.

Sikkerhetstjenesten har i dag rundt 100 ansatte, og er flere ganger kritisert av stortingets kontrollorgan, EOS-utvalget.

Overvåking av datatrafikk

I en pressemelding bekrefter forsvaret at Kripos gjennomførte en undersøkelse av datautstyr ved datasikkerhetsavdelingen i Forsvarets sikkerhetstjeneste på Jørstadmoen i dag.

– Forsvaret og Forsvarsdepartementet har gjennomført en grundig gjennomgang av direktiv og fullmakter for Forsvarets sikkerhetstjeneste, sier sjefen for Forsvarsstaben, viseadmiral Jan Eirik Finseth.

– I denne forbindelse har datasikkerhetsavdelingen ved Forsvarets sikkerhetstjeneste gjort oppmerksom på at det har forekommet overvåking av datatrafikk på militære sambandslinjer.

– Dette forholdet er av en slik karakter at politiet ble bedt om å etterforske om noe av dette kan være ulovlig, kommenterer Finseth.

Les mer om Forsvarets sikkerhetstjeneste:

Nrk.no kommer tilbake med mer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger