Hopp til innhold

Snart kan du bruke nettbank i Facebook

Allerede neste år kommer løsningene som gjør at du kan betale penger til vennene dine via nettbanken mens du er logget på Facebook.

Ann Merethe Sommerseth, leder for selvbetjente løsninger i Evry

DEMO: Slik kan en nettbankløsning i Facebook se ut, sier Ann Merethe Sommerseth, som er leder for selvbetjente løsninger i Evry. Utviklere jobber nå med å forenkle betaling mellom venner på Facebook.

Foto: Johan B. Sættem

Med 3 millioner norske brukere er det sosiale mediet Facebook attraktivt for finansnæringen.

Allerede i 2013 kan Facebank være en realitet. Med nettbank i Facebook-drakt skal man enkelt kunne betale penger til vennene sine og til events, og overføringene skal skje med det samme.

Mange lever nærmest livene sine på Facebook. Snart trenger du kanskje ikke heller forlate det sosiale mediet for å betale regninger.

LES OGSÅ: Advarer mot nettbankvirus

– Får med vennene inn i nettbanken

De teknologiske løsningene som gjør at du kan bruke nettbanken på Facebook både på PC, tablet og mobil er nær ferdigutviklet. IKT-selskapet Evry leverer infrastruktur til norske banker, og har allerede demobanken klar.

Spørsmålet er om løsningene blir sikre nok, eller om det blir en gavepakke til kriminelle hackere.

LES OGSÅ: Datakrim for 20 milliarder kroner

– Det vi gjør er å lage en applikasjon som egentlig er nettbanken din i et Facebook-grensesnitt. Som bruker opplever du at du er på Facebook, og får med vennene dine inn i det som egentlig er banktjenestene dine, sier Ann Merethe Sommerseth, leder for selvbetjente løsninger i Evry.

Foreløpig er det et par norske banker som snuser på løsningen med egen nettbank tilgjengelig via Facebook, opplyser selskapet.

Slik kan nettbanken din se ut i Facebook-drakt

DRAG AND DROP: Med nettbanken i Facebook-drakt er tanken at man enkelt skal kunne overføre småbeløp til venner og events. Vennen man ønsker å betale til får en SMS med beskjed om å oppgi kontonummeret. Deretter lagres informasjonen i nettbanken. Begge får kvittering når betalingen er gjennomført. Løsningen skal virke uanhengig av om Facebook-vennene også har Facebank.

Foto: Evry

Ikke full nettbank i første omgang

– Mange er på Facebook hver dag, og kommuniserer med venner. Dette handler om å overføre penger raskt til venner eller til events, mens man befinner seg i det grensesnittet man befinner seg i hver dag, sier Ann Merethe Sommerseth.

Brukerundersøkelser som Evry har gjennomført viser at de som har blitt presentert for demoen er positive, og vil vite mer. Alle er opptatt av sikkerheten.

– Ved å dra et kontoikon over til en venn, popper det opp en dialogboks som ber om å få vite hvor mye penger du ønsker å føre over. Dersom det er en venn med en annen bank, får vedkommende en sms med forespørsel om å oppgi kontonummeret sitt, sier hun.

– Og da vil man enkelt kunne overføre en million kroner?

– Nei. I første omgang vil løsningen være begrenset til småpengetransaksjoner med en øvre grense under tusen kroner. Det er gjerne der behovet er i en sammenheng med sosiale medier, sier Sommerseth.

Evry-lederen tror at det i løpet av noen år kan bli vanlig med full nettbankløsning i Facebook etter hvert som tiden blir moden for det.

– I dag er Facebook navet og portalen man bruker til mye, og til å kommunisere med venner. For ungdommen er det helt naturlig. Hvorfor skal man ikke da også ha banktjenester, spør hun.

LES OGSÅ: – Du må anta at din PC er infisert

Ann Merethe Sommerseth, leder for selvbetjente løsninger i Evry

Ann Merethe Sommerseth i Evry viser NRK hvordan nettbankløsningen kan se ut i Facebook-drakt.

Foto: Johan B. Sættem

– Et utall måter å kløne til sikkerheten

Men det kanskje viktigste spørsmålet er om vennebetaling og nettbank via Facebook blir like sikkert som vanlig nettbank.

I løpet av 2011 økte antallet nettbankangrep med 40 prosent, og angrepene blir stadig mer alvorlige, viser tall fra Finanstilsynet.

Kryptolog Kristian Gjøsteen ved NTNU er en av Norges fremste eksperter på nettbanksikkerhet.

Gjøsteen sier til NRK.no at det er et utall muligheter for å kløne det til sikkerhetsmessig når det gjelder å opprette en nettbank-applikasjon på Facebook.

– Det er et utall av muligheter hvor man kan gjøre ting feil her, som fører til at den informasjonen som flyter mellom de ulike tjenestene ikke samsvarer med det brukerne ønsker. At banken får vite mer om deg enn du tror, eller at Facebook får vite mer om deg enn du ønsker, sier kryptologen.

Han tror ikke at nettbank i Facebook-drakt vil føre til noen storstilt økning i svindel.

- Vi vil kanskje se noe mer økning i at bekjente stjeler fra bekjente, men noen veldig stor økning i svindel tror jeg ikke vi vil se som en følge av dette, sier han.

LES OGSÅ: 40 prosent flere angrep mot nettbanker

– Facebook-vanene flytter inn i nettbanken

Gjøsteen stiller spørsmål ved om hvorvidt folks Facebook-vaner samsvarer med de sikkerhetskravene som nettbanker stiller.

– Kanskje folk deler passord med venner og bekjente, kanskje de lar Facebook stå innlogget mens de går fra PC-en, sier han.

De færreste ville gått fra en PC med nettbanken åpen, mener eksperten.

– Men hvis man flytter nettbanken inn i Facebook, kommer alle vanene som ikke egner seg for nettbank og plutselig dukker opp i nettbanken også. Det kan ha uforutsette konsekvenser, sier Gjøsteen.

– Vil ikke lansere noe som ikke er sikkert nok

Sommerseth i Evry avviser at en nettbankløsning i Facebook kan bli en gavepakke til kriminelle hackere.

– Nei, absolutt ikke. Før vi lanserer dette vil det sjekkes ut og testes skikkelig. Vi vil aldri lansere noe som vi ikke opplever at er sikkert nok, sier hun.

For å kunne bruke Facebank må du logge deg på med samme sikkerhet som ellers i nettbanken.

– Facebook har sin egen pålogging og sitt eget brukernavn. Det kobles ikke til nettbanken. Man har akkkurat samme pålogging som på nettbank eller mobilbank, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ