Kan det være lørdag hver dag?

Det er bare 17 dager igjen til valget. Er du forvirra? Både barn og voksne sendte inn sine spørsmål og NRKs ekspertpanel svarte.

Barna spør politikerne.

Barna spør politikerne. Kan det være lørdag hver dag?

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand og Dagbladets Martine Aurdal svarte på seerne og lesernes spørsmål på direkten. NRKs direkteteam på Karl Johan i Oslo og i Bodø stilte spørsmål fra folk direkte.

Flere sendte også inn spørsmål på Facebook eller ved bruk av emneknaggen #jeglurerpå på Twitter. NRKs ekspertpanel svarte på spørsmålene på direkten.

Denne kvinnen kommer fra den lille kommunen Grane i Nordland og lurte på Senterpartiet kan stanse tvangssammenslåing

SMÅ KOMMUNER: Denne kvinnen kommer fra den lille kommunen Grane i Nordland og lurte på Senterpartiet kan stanse tvangssammenslåing.

Olje og integrering

På sosiale medier og på gata strømmer spørsmålene på. I Bodø er naturlig nok en mulig oljeutvinning i Vesterålen, Senja og Lofoten et viktig tema.

– Hva gjør Arbeiderpartiet for å komme venstresida i møte med tanke på oljeboring, ville en forbipasserende i Bodø vite.

– Dette har blitt et spørsmål om småpartienes innflytelse i norsk politikk. Jeg tror miljøpartiene vil stå beinhardt på dette i forhandlingene etter valget, så det er lite sannsynlig at det vil bli satt i gang noen drilling der på veldig lang tid, svarte Dagbladets Martine Aurdal.

Oljeboring

NORD-OMRÅDENE: En velger i gata i Bodø var opptatt av oljeboring i Vesterålen, Lofoten og på Senja.

Innvandring og integrering er også et hett tema i valgkampen. Noen var bekymret for «svenske tilstander» dersom Arbeiderpartiet kommer til makten, mens en twitterbruker ville vite hva Sylvi Listhaug og dagens regjering har gjort for å bedre integreringen.

– De har opprettet de såkalte «super-integreringsmottakene» som ser ut til å gå bra. Listhaug selv vil nok si at tilpasningen av antallet som kommer er et viktig tiltak i seg selv. Det har også kommet regelendringer som skal få folk raskere i jobb og raskere bosatt. Regjeringen har også satt rekord i bosetting av flyktninger i kommunene, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Kommunesammenslåing

En kvinne NRK møtte i Bodø var opptatt av kommunesammenslåing, siden hun selv kommer fra en liten kommune.

– Klarer Senterpartiet å stanse tvangssammenslåing dersom de får stor oppslutning under valget?

Lars Nehru Sand heller kaldt vann i årene hennes.

– Senterpartiet er enige i de frivillige sammenslåingene, og det gjelder de fleste. Så er det 10 prosjekt hvor det er en grad av tvang. Der sier Sp at dersom den kommunen selv ønsker å søke om å få dette omgjort så vil de være positive. Det er kun én av disse kommunene som har signalisert at de vil gjøre det. Det store antallet kommer nok til å bli slik stortinget vedtok før sommeren, sier Sand.

Se sendingen i sin helhet under:

Det er bare 18 dager igjen til valget. Er du forvirra? Både barn og voksne sendte inn sine spørsmål og NRKs ekspertpanel svarte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger