NRK Meny
Normal

Kan bli streik i renholdsbransjen

Det kan bli streik i renholdsbransjen fra midnatt hvis ikke meklingen mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service fører frem.

Illustrasjonsfoto: www.colorbox.com

Rundt 1500 renholdere kan bli tatt ut i streik fra midnatt dersom ikke partene blir enige.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Forhandlingene mellom representanter for Arbeidsmandsforbundet og NHO Service startet hos Riksmeklingsmannen i går. 4.500 medlemmer kan bli tatt ut i streik dersom meklingen ikke fører frem.

Hvis partene ikke blir enig ved midnatt vil Arbeidsmandsforbundet i første omgang ta ut 1.510 medlemmer i streik. Ytterligere uttak vil finne sted 25. mai.

Skitne toaletter og søppel som stinker

– Det har ikke kommet noen signaler fra meklingen nå i formiddag. Fristen er satt til midnatt, men meklingen kan pågå lenger enn det hvis partene ønsker det, sier informasjonssekretær i Arbeidsmandsforbundet Trond Erik Thorvaldsen til NRK.no.

– Det er det daglige renholdet hos kundene som vil lide. Toaletter vil ikke bli rengjort og søppelbøtter vil ikke bli tømt. Inneklimaet kan bli svært dårlig, sier Thorvaldsen.

arbeidsmandsforbundet.no kan du se hvilke renholdsbedrifter som har fått streikevarsel.

Krangler om mistelønn

Hovedutfordringen for Riksmeglingsmannen blir å få partene til å komme til enighet om en minstelønnsgarantien, skriver frifagbevegelse.no

Arbeidsmandsforbund vil øke minstelønnsgarantien, som i dag er på 85 prosent. Det vil si at en renholder er garantert en inntekt på 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

NHO Service på sin side møtte til forhandlingene i midten av april med krav om at minstelønnsgarantien skulle senkes fra 85 til 80 prosent.

Blant kunde som kan bli rammet av en eventuell streik er NRK, Universitet i Oslo, BI, og Telenor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger