Kan bli nektet å stille i retten

På grunn av en ny lovendring kan Anders Behring Breivik bli sittende på Ila fengsel under fremtidige fengslingsmøter.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har selv et sterkt ønske om å være til stede under fengslingsmøtene.

Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Fredag 16. september skal terrorsiktede Anders Behring Breivik delta i nytt fengslingsmøte. Da skal den videre skjebnen hans om varetektsfengsling og isolasjon bli avgjort.

Men det er ikke sikkert han kommer til å møte opp fysisk denne gangen. Årsaken er en lovendring som åpner for å avhøre ham via videotelefon.

Fra 1.september ble loven endret slik at politiet og domstolene kan nekte den siktede å møte i retten under fengslingsmøter. Lovendringen var planlagt, men kan også få konsekvenser for Anders Behring Breivik.

Ønsker å være til stede

Til nå har 32-åringen ønsket å være til stede i fengslingsmøtene i Oslo tingrett. Dette kan han altså bli nektet i fremtiden.

– Vi er klar over denne regelendringen. Dette kan være aktuelt ved senere fengslinger, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Roar Hanssen.

Politiet har ikke lagt skjul på at de helst ville gjennomført de tidligere fengslingsmøtene som en kontorforretning, altså uten den siktede tilstede i retten.

Omfattende sikkerhetstiltak

Årsaken er de omfattende sikkerhetstiltakene rundt den terrorsiktede. Blant annet har en kortesje med tungt bevæpnet politi fraktet ham til retten, samtidig som bombehunder har saumfart rettslokalet. Nå kan lovendringen sørge for at politiet får viljen sin ved at Behring Brevik blir sittende i fengselet.

– Det blir sikkerhetsmessig mye enklere å gjøre det på denne måten, sier Hanssen.

Unntaket er hvis politiet begjærer fortsatt fengsling med isolasjon. Siden den siktede da allerede sitter isolert kan han kreve å få være tilstede i retten for å belyse dette spørsmålet.

Forrige fredag bestemte Oslo tingrett at Anders Behring Breivik skal sitte fullstendig isolert i fire nye uker, fram til neste fengslingsmøte om drøye tre uker.

SISTE NYTT

Siste meldinger