Hopp til innhold

Konflikt om sokkelavtalen betyr full stans

Oljeindustriens Landsforbund (OLF) har varslet plassoppsigelse for alle operatører og ansatte i forpleining som omfattes av sokkelavtalen. Fagforeningene har tidligere varslet oppsigelse for 700 medlemmer.

oljearbeider, Statsfjord A

Det kan bli store problemer i Olje- og gassproduksjonen i Nordsjøen etter St. Hans dersom meklingen i sokkeloppgjøret bryter sammen.

Foto: Oddvar Walle Jensen / Scanpix

Dermed vil rundt 6.000 bli omfattet av en konflikt fra dag en, og veien til tvungen lønnsnemnd vil være svært kort. Men først skal det mekles.

Betyr ikke lockout

Bruddet i forhandlingene kom 22. mai og forhandlingsleder Jan Hodneland i OLF sier plassoppsigelsen for 5.895 arbeidstakere som kom mandag ikke betyr at arbeidsgiverne går til lockout.

Han sier det har vært praksis ved tidligere oppgjør at det blir levert plassoppsigelse for alle som omfattes av avtalen.

I forrige uke ble Rederiforbundet enig med de samme fagforeningene om en avtale for de ansatte på flyteriggene. Oppgjøret sikret en lønnsøkning på 4,9 prosent eller rundt 24.000 kroner i året.

Problemet for sokkelavtalen er ikke lønnsfastsettelsen, men uenighet om pensjon.

Temaet har vært sentralt for arbeidstakerne etter vårens pensjonskonflikt i Statoil.
Det skal mekles hos Riksmekleren i Oslo 22. og 23. juni. Kommer det ikke til enighet i meklingen, kan altså 6.000 bli tatt ut i konflikt på sokkelen.

LES: Her er det streik

LES: Mongstad kan bli stengt: – Vi vil tape millioner

LES: – Neste uke må vi begynne å prioritere

Raser

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst og Industri Energi-leder Leif Sande raser over det de mener er en bønn om lønnsnemnd for å unngå fokus på ledelsens gullpensjonsordninger og tosifrede millionlønner.

– Med dette åpner OLF, med Statoil i spissen, for å ramme Europa gjennom full stopp i gasseksporten, noe som raskt vil medføre tvungen lønnsnemnd, sier de to forbundslederne til frifagbevegelse.no

Tirsdag 22. mai ble det brudd i forhandlingene mellom OLF og Industri Energi/SAFE. Hovedårsaken var uenighet om pensjon. Temaet har vært sentralt for arbeidstakerne etter vårens pensjonskonflikt i Statoil.

Industri Energi/SAFE har varslet at i alt 610 medlemmer på fire installasjoner blir tatt ut i streik dersom meklingen ikke fører fram.

AKTUELT NÅ