Hopp til innhold

Frykter nye regler gjør tannlegen dyrere på bygda

Fylkestannlegene i Norge tror det vil bli mye dyrere å gå til den offentlige tannlegen på bygda enn i byen. En fersk ESA-avgjørelse får skylden.

Frykter dyrere tannleger

VIDEO: Fylkestannlegene frykter at det kan bli et dyrere tannlegetilbud i bygde-Norge.

I områder der det er få private tannklinikker, går også voksne pasienter til «skoletannlegen». Prisen er lik over hele fylket, selv om det er dyrere å drive klinikker på bygda enn i byen.

Men nå kan det bli slutt på at klinikkene i folkerikere deler av landet subsidierer klinikkene der det bor få folk.

Kari Strand

– Vi ser jo for oss at det vil bli betydelig dyrere å gå til tannlegen på bygda enn i byen, sier fylkestannlege i Nord-Trøndelag, Kari Strand.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

ESA mener nemlig at det offentlige risikerer å bruke statsstøtte ment for blant annet barn, til å gjøre tannlegen billigere for voksne. Det er ulovlig, ifølge ESA, fordi det vil gjøre det vanskeligere for private å konkurrere med det offentlige.

– Hvis prisene skal beregnes etter kostnadsnivået lokalt, så vil det bli lavest priser i sentrale strøk og høyest priser i grisgrendte strøk, sier fylkestannlege i Nord-Trøndelag, Kari Strand.

– Vi ser jo for oss at det vil bli betydelig dyrere å gå til tannlegen på bygda enn i byen. I ekstreme tilfeller kan det bli nesten dobbelt så dyrt på bygda.

Fylkestannlegenes arbeidsutvalg har sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet der de skriver at «bestemmelsene fra ESA trolig vil medføre en svekkelse av den offentlige tannhelsetjenesten».

Tannlegene mener ESA ikke har forstått saken fullt ut, og har bedt regjeringen om å sette foten ned. Men de har ikke blitt hørt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Besøk hos tannlegen

Fylkestannlegene er urolig for at en fersk ESA-avgjørelse vil føre til at den offentlige tannhelsetjenesten blir svekket. I Finnmark er nesten halvparten av pasientene til de offentlige tannlegene voksne pasienter.

Foto: PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD / Max ROSEREAU / COLOURBOX

– Norge hadde ikke et valg

Hvor stor prisforskjellen kan bli mellom bygd og by avhenger av flere ting.

ESA har nemlig sagt at en viss grad av subsidering er lov i områder der det ikke er konkurranse. Men hvilke områder det er, er ikke definert ennå.

– Vi skal ikke male fanden på veggen, og dette avhenger av om hvor grensene trekkes mellom områder med og uten konkurranse. Og ikke minst i hvor stor grad det blir tillatt å subsidere. Det er mye som er usikkert.

– Hvorfor er dere bekymret når ESA sier at dere kan subsidiere?

– Vi er spente på hvordan det vil slå ut. Vi vet jo ingenting om hvordan dette blir.

Helse- og omsorgsdepartementet kan ikke svare på hvordan regelendringen vil påvirke prisene. Statssekretær Lisbeth Normann sier Norge ikke hadde annet valg enn å følge kravet fra ESA.

– Det er jo viktig at Norge ikke får en situasjon der vi bruker offentlige midler til å få en uheldig konkurransevridning. ESA har sagt at vi må endre på det, og det har vi tenkt til å gjøre, sier Normann.

– Dere kunne ha nektet å godta kravett?

– Det har ikke vært noe alternativ for oss. Da ville det vært en trussel for oss å bli ført for domstolen. Det er vi ikke interesserte i.

Statssekretær Lisbeth Normann

– Når ESA pålegger oss å gjøre denne endringen, så kommer vi til å følge det, sier statssekretær Lisbeth Normann.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nye regler i 2015

Det var høsten 2012 to privatpraktiserende tannleger klagde Norge inn for ESA.

Nå skal norske myndigheter klargjøre hvilke områder de mener subsidier er nødvendig. I tillegg må den offentlige tannlegen holde tre ulike regnskaper, for å sikre at subsidier ikke brukes til å gi den offentlige tannhelsetjenesten en fordel som er konkurransevridende, skriver ESA i en pressemelding.

De nye reglene må på plass senest 1. januar 2015.

– Vi kommer til å sende ut dette på høring for å tilpasse oss regelverket som vi er pålagt å gjøre, sier statssekretær Lisbeth Normann.

AKTUELT NÅ