Metoden er den samme som den man bruker når man stanser datavirus.
Les:
Hos politiet finnes det datamaskiner med tonnevis av overgrepsbilder av barn som stammer fra noen av deres mange beslag. Bildene er ofte kopier, som florerer i stor skala på internett, men politiet gjør i dag ingenting for å fjerne dem.
politioverbetjent hos Kripos John Ståle Stamnes.
Foto: NRK– I utgangspunktet er det ikke penger det står på, men teknologien, sier politioverbetjent hos Kripos John Ståle Stamnes.
Les også:
Les også:
– Politiet kan lære av oss
Hos Antivirusselskapet Norman gjør de det politiet ikke gjør. Hver dag mottar de titusenvis av filnavn som sjekkes opp mot en svarteliste over virus, for å unngå at skadelig virur spres seg på internett.
– Politiet kan jo lære hvordan vi driver analyse av data, og hvordan vi setter et slags DNA-merke på de forskjellige filene som kommer inn, sier Audun Lødemel hos Norman.
Prinsippet er så effektivt at en av norges fremste etterforskere på publisering av overgrepsbilder av barn mener metoden må tas i bruk snarest for å hindre at flere kopier spres på nettet.
Inger Marie Sunde har tatt doktorgrad på inndragning av overgrepsbilder.
Foto: NRKInger-Marie Sunde mener nemlig at politiet og internetttilbyderne med loven i hånden kan filtrere folks datatrafikk.
– Etter dagens regelverk så har vi adgang til å blokkere for spredningen av disse bildene på nett. Og jeg går også så langt som å anta at staten antagelig har plikt til å utvise mer aktivitet for å filtrere bildene.
– Et lovløst samfunn
Hos Kripos har man i dag tatt i bruk et filter som skal stoppe folk fra å besøke ulovlig nettsider. Høyesterett kaller mangelen på filtrering av overgrepsbilder for «en livsvarig krenkelse av barn»
– Vi gjør gjerne det som kreves herfra, men vi mangler altså en del kunnskap. Det har også noe å gjøre med hvordan man betrakter Internett som et totalt lovløst samfunn, sier politioverbetjent hos Kripos John Ståle Stamnes.
Dette sier justisminister Storberget om saken: