Påskeutfarten starter med uvær: Kan avvise bilister med for lite klær

Samtidig som årets første påsketurister legger ut på veien, er det varslet dårlig vær i høyfjellet. Vegvesenet advarer mot timelange kolonnekøer – og vil avvise trafikanter som er for dårlig kledd til å sitte i kø.

kolonne hovden

Det er meldt dårlig vær på fjellet i helgen. Vegvesenet varsler at brøytemannskaper kan avvise bilister som ikke er forberedt på en kolonnekjøring med mye venting. Her fra riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli i desember.

Foto: Roy Bakke / Hovden fjellstoge

Det varsler Statens vegvesen i forkant av påskeutfarten.

– Påska kan by på skiftende vintervær. Selv om det er pent og bart i lavlandet, kan været skifte raskt på høyfjellet. Dette ser ut til å komme som en overraskelse på folk hvert år, sier Therese Thowsen i en pressemelding.

Se de siste trafikkmeldingene på NRK Trafikk. Send oss dine bilder og videoer fra påskeutfarten!

Det kan være personer som ikke har tilstrekkelig varme klær, kjøretøy som har tekniske mangler eller kjøretøy som ikke er tilstrekkelig «skodd» for slik kjøring.

– Vi har fått mange spørsmål om dekkvalg fra folk som skal kjøre over fjellet. Det er nok den del som har skifta dekk allerede, men sommerdekk til fjelldestinasjoner anbefaler vi absolutt ikke, sier Thowsen til NRK.

Det er meldt mye vind og over en halvmeter med snø i fjellet. Det er derfor stor fare for stengte fjelloverganger eller kolonnekjøring.

– Det er dessverre litt dårlige prognoser for lørdagen, og det er stor sannsynlighet for at det blir kolonnekjøring over Haukelifjell.

Folk bør aller helst kjøre over fjellet på fredag, opplyser Meteorologisk institutt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

NRK.no og NAF gir deg tipsene for hvordan du pakker bilen trygt og effektivt til påsketuren.

NRK.no og NAF gir deg tipsene for hvordan du pakker bilen trygt og effektivt til påsketuren.

Hvor mange biler som kan være med i en kolonne, avhenger av hvilken kapasitet det er til å redde folk ut fra fjellet hvis en kolonne kjører seg fast.

– Når det er mye trafikk som skal over fjellet og det blir kolonnekjøring, kan ventetiden bli mange timer for å komme over fjellet. Da kan det ofte være tid å spare på å velge en annen vei selv om det er lenger å kjøre, sier Thowsen.

Noen steder finnes det ikke omkjøringsmuligheter. Da bør man forberede seg godt eller vurdere om reisen kan utsettes til værutsiktene er bedre, melder Vegvesenet.

– Det er viktig at folk holder seg oppdatert, og er du i bil oppfordrer vi til å høre på NRK eller P4 som vi har fortløpende kontakt med, sier Thowsen.

Vegvesenets råd for kolonnekjøring:

Før kolonnekjøringen:

 • Pass på at bilen har gode vinterdekk.
 • Fyll på rikelig med drivstoff.
 • Ha lykt, slepetau og spade lett tilgjengelig i bilen.
 • Ta med mat og varm drikke.
 • Husk godt med klær og vintersko til alle i bilen.

Under kolonnekjøringen:

 • Skru på nødblink og tåkelys.
 • Bruk lufteanlegget til å kjøle kupeen. Det hindrer ising på frontruten.
 • Hold jevn fart, følg kolonnen og hold blikkontakt med bilen foran deg.
 • Ikke forlat bilen ved stopp. Bli sittende og vent på hjelp.

Usikret last tar liv

Vegvesenet advarer også mot usikret last i bilen.

Et par slalåmstøvler kan bli et livsfarlig prosjektil fra baksetet, advarerer Vegvesenet. De ber folk bruke hodet når de pakker bilen.

Fullstappede biler er et vanlig syn i påsketrafikken. Dessverre har usikret last tatt liv som ellers ville vært spart, skriver Vegvesenet.

Alt du ikke ville hatt i hodet fra annen etasje på et hus, bør sikres forsvarlig. Noe så hverdagslig som en handlepose i baksetet kan fly framover med en kraft på 200 kilo i en kollisjon i 50 km/t, melder Vegvesenet.

Det er ikke bare bagasje og løse gjenstander som må sikres, men også usikrede passasjerer i baksetet kan utgjøre en fare – både for seg selv og andre i bilen.

Slik laster du riktig

 • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett.
 • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
 • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
 • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
 • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre.
 • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.
 • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger