Hopp til innhold

Kamptolk: Fryktet for livet i Afghanistan

ISTANBUL (NRK): Flere av kamptolkene lever i frykt mens de venter på å bli kontaktet av norske myndigheter. – Jeg er livredd for å bli gjenkjent, sier en av tolkene.

Kamptolker på flukt

KOM SEG TIL TYRKIA: En av kamptolkene mottok trusler i Afghanistan og har nå flyktet ut av landet.

To måneder etter at Stortinget bestemte at 26 tolker som jobbet for Norge i Afghanistan, skulle få en ny sjanse til å søke asyl i Norge, har ingen av dem har hørt noe fra norske myndigheter.

Flere som er drapstruet, forteller at de må flytte på seg med 2–3 dagers mellomrom for å unngå Taliban eller sympatisører av Taliban.

Andre kan ikke reise ut av byene i frykt for å bli gjenkjent. De er stemplet som forrædere etter å ha jobbet med de norske styrkene. Mange kan heller ikke ha kontakt med familiene sine fordi familiene frykter trusler eller hevnaksjoner fra Taliban.

Rømte landet

– I Afghanistan mottok jeg trusselbrev og oppringinger fra Taliban. Jeg var virkelig redd, og om natten byttet familien på å holde vakt, forteller en av tolkene som har søkt tilflukt til Tyrkia.

Mannen håper han snart kan søke asyl i Norge på nytt. Forrige gang han søkte ble saken avvist. Det skjønner han lite av.

– I to og et halvt år jobbet jeg for de norske styrkene, men mange av de andre jobbet kun for dem et halvt år. Hvorfor ble min sak avvist?

Han sier situasjonen ikke er enkel for dem som jobbet for Isaf i Afghanistan.

– Fordi jeg jobbet for nordmennene, har jeg i dag problemer. Jeg har mistet alt. Jeg hadde en god jobb og vi hadde et bra hus. Nå er alt borte. Taliban har tatt det, sier han.

Kamptolk frykter for livet etter avslag på asyl i Norge

Holder seg hjemme

NRK har også snakket med kamptolker i Afghanistan via Skype. De sier situasjonen blir stadig verre.

– Jeg har mottatt noen trusler, men prøver å ignorere det. Nå oppholder jeg meg stort sett hjemme og forlater kun huset når jeg skal på jobb, som ligger i nærheten, forteller en av tolkene.

Han lever i konstant frykt for å bli drept, og er bekymret for hvem som skal ta vare på sønnen og kona hans dersom han forsvinner. Den tidligere tolken har ikke hørt noe fra norske myndigheter.

Han har et sterkt ønske om å reise til Norge.

– Jeg aner ikke hva de holder på med, og vet ikke hvorfor ting tar så lang tid, sier han.

Kamptolken har ikke hørt noe fra norske myndigheter etter avslaget på asylsøknaden

Familien tar avstand

En annen, som fortsatt befinner seg i Afghanistan, forteller at han aldri føler seg trygg når han forlater hjemmet. Han hadde regnet med at asylsøknadene snart kunne behandles, og at de 26 tolkene snart visste mer om prosessen.

Han forteller at familien ikke ønsker kontakt med ham og kona fordi han tidligere har jobbet for Isaf.

– De sier at jeg har en mørk historie, og at de ikke ønsker å ha noe med oss å gjøre. Det er veldig vanskelig å klare seg på egen hånd i et land som Afghanistan, mener han.

Han sier kona, som nå er gravid, er redd for at det skal skje noe med ham, og håper at de kan etablere seg i Norge.

– Jeg håper vi kan leve et rolig og trygt liv i Norge, få barn og etablere oss som en familie.

Justisdepartementet sier de jobber for fullt med å finne steder som er egnet til å gjennomføre intervjuer av tolkene.

AKTUELT NÅ