Hopp til innhold

– Arbeiderpartiet blir aldri et frihetsparti

Arbeiderpartiet stryker frihetstesten gang på gang, mener Unge Høyre. – Høyre står for en falsk frihet, svarer AUF. Årets 1. mai-slagord skaper ideologisk kamp.

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy

BLÅ FRIHET: Ap og LO vil ta frihetsbegrepet tilbake fra høyresiden. Det kan de se langt etter, mener Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Lille speil på veggen der, hvem er mest glad i frihet i landet her?

Politikere fra både høyre- og venstresiden vil rekke opp hånden når dette spørsmålet blir stilt.

Gerd Kristiansen 1. mai

STORT OPPMØTE: Ifølge LO gikk 8900 personer i toget i Oslo. Dette er det største toget siden 1990. Her får Gerd Kristiansen blomster etter talen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I sin første 1. mai-tale som LO leder gikk Gerd Kristiansen kraftig til angrep på høyresidens løfter om frihet. Under slagordet «Frihet i fellesskap» anklaget hun borgerlig side og kapitalkreftene for å ha kidnappet begrepet.

– De snakker om den individuelle friheten, som om at vi kan stå her som enkeltindivider og klare oss på egen hånd. Der tror jeg mange lar seg besnære. Men det er ikke sånn at alle har den samme muligheten til å oppnå individuell frihet, sa hun til NRK etter talen.

LO-lederens hovedargument er at ekte frihet får man kun gjennom fellesskapsløsninger som sikrer alle like muligheter.

– Det er den store forskjellen på oss og høyresiden, mener hun.

– Høyre er gode på frihet til de få

Blant tilhørerne på Youngstorget var Munir Jaber, tidligere leder av Oslo AUF og sentralstyrekandidat. Han er ikke i tvil om at Arbeiderpartiet, fagbevegelsen og resten av norsk venstreside representerer de virkelige frihetsforkjemperne i norsk politikk.

– Friheten til Høyre er en falsk frihet. For dem handler det om at man skal velge mellom flest mulig ulike alternativer, mens vi ønsker et best mulig innhold i alternativene, sier han og peker på at Høyre vil ha flere private skoler og helsetilbud.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Munir Jaber

RØD FRIHET: Munir Jaber i Oslo AUF hevder høyresidens politikk kun dreier seg om frihet for dem som har mest fra før.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Regjeringens skattekutt er ifølge Jaber et annet eksempel på at høyresiden ikke prioriterer frihet for folk flest.

– Når regjeringen gir skattekutt, så er det et fåtall som stikker av med mesteparten. Det øker friheten til et fåtall, mens vi ønsker å bruke de store pengene på fellesgoder som skole og barnehager for at flest mulig skal få den friheten.

– Høyre er veldig gode på å kjempe for frihet for de få, mens Arbeiderpartiets og AUFs frihet handler om at vi skal skape et samfunn der mennesker får de verktøyene de trenger for å skape sine egne liv, hevder Jaber.

Frihet eller likhet?

Men ifølge Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy er Ap og venstresiden mer glad i å bruke ordet «frihet», enn i å gi begrepet innhold.

– Jeg har bitt meg merke i at mange i Arbeiderpartiet nå vil at Ap skal bli det store frihetspartiet i Norge. Det tror jeg aldri de kommer til å klare, sier Sandøy når NRK møter han i Oslo sentrum etter Kristiansens tale.

Slik han ser det er det et spørsmål om hva man setter høyest: Frihet eller likhet.

Han anerkjenner at begge verdiene kan dras for langt. Dersom man overdriver frihetstankegangen, ender man opp med for stor ulikhet. Vektlegger man likhet for mye, mister man friheten.

Men når Sandøy skal trekke fram den største forskjellen på frihetsforståelsen i norsk politikk, viser han til at høyresiden oftere velger frihet der venstresiden velger likhet.

– Testen på om du virkelig er for frihet, er jo om du vil tillate folk å ta valg som du ikke nødvendigvis selv ville tatt, og som du selv ikke liker. Den testen stryker Arbeiderpartiet gang på gang.

– Må tåle at mine valg ikke passer for alle

Sandøy sier Ap og Høyre er enige når det gjelder synet på at en god skolegang for alle er en viktig frihetskamp. Men han avviser AUFs påstand om at flere privatskoler kun gir frihet til de med mest penger og ressurser.

– Høyresidens poeng har vært at så lenge det koster det samme, så skal det være lov, mens Arbeiderpartiet har vært skeptiske fordi man er redd for at man velger feil.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Erna Solberg om 1. mai

VIDEO: Statsminister Erna Solberg (H) har brukt dagen på å forberede revidert budsjett og talen til landsmøtet. Se hvordan hun svarer på kritikken fra LO-lederen.

Sandøy trekker også fram synet på foreldrepermisjon og hvor stor del som skal forbeholdes far som et eksempel på at Høyre og Ap vekter frihet forskjellig.

Regjeringen har varslet at de vil redusere fedrekvoten i foreldrepermisjonen fra 14 til 10 uker for å gi foreldrene mer valgfrihet. I sin tale viste LO-leder Kristiansen til kutt i pappapermen som et eksempel på at Høyre/Frp-regjeringen setter likestillingskampen i revers. Men for Sandøy handler det om å godta at ikke alle velger politisk korrekte løsninger for seg og sin familie.

– Jeg vil gjerne være hjemme med mitt barn når jeg en gang blir far, men jeg tror jeg må tåle at det ikke passer for alle. Der ligger det et frihetsbegrep og en «hands off-tilnærming» som aldri har vært noen paradegren for Arbeiderpartiet.

Solberg: – Sårt for venstresiden

Også statsminister Erna Solberg trekker fram aksepten for at andre velger annerledes enn en selv om den store forskjellen mellom høyre- og venstresiden.

– Jeg skjønner at det er sårt for norsk venstreside at de oppfattes som om de er mest opptatt av å regulere og bestemme over folks liv – men det har de vært i mange år, sier hun.

I sin tale harselerte Gerd Kristiansen over at de store frihetssymbolene for Høyre/Frp-regjeringen er at ståhjuling og lakrispiper skal bli lov i Norge. Selv trekker Erna Solberg fram helt andre eksempler.

– De store frihetsreformene for denne regjeringen handler om å lovfeste retten til brukerstyrt personlig assistent for funksjonshemmede, akseptere at familiene gjør egne valg, og sørge for at de eldres ønsker blir hørt innenfor eldreomsorgen, sier Solberg.

AKTUELT NÅ