Hopp til innhold

Kambe (H): – Ap kommer dinglende etter

Jonas Gahr Støre (Ap) mener regjeringen gjør for lite, for sent for å stoppe den økende arbeidsledigheten. Arve Kambe (H) mener Arbeiderpartiet kommer dinglende etter regjeringens forslag.

Støre og Marthinsen

IDEER: Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen la fram tiltak mot arbeidsledighet.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

«Regjeringen gjør for lite, for sent» har blitt et mantra for Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre når det kommer til den økende arbeidsledigheten. På en pressekonferanse torsdag la Arbeiderpartiet frem sine tiltak som mot arbeidsledigheten. Da var ordlyden til Støre at regjeringen er «passive og på etterskudd»

– Regjeringen har selv sagt at arbeidsledigheten har økt fortere enn de har trodd. Hvis vi ikke tar utfordringene med arbeidsløshet på alvor, gjør vi en historisk feil, mener Støre.

Erna Solberg og Siv Jensen har svart med at regjeringen ikke kan lastes for den synkende oljeprisen. Det understreker Støre at han ikke gjør.

– Regjeringen er ikke ansvarlig for den lave oljeprisen. Noen bedrifter står nå overfor spesielt store utfordringer, sier partilederen.

Kompetanse og ungdom

Forslagene som Arbeiderpartiet kom med på pressekonferansen inneholder flere tiltak for kompetanseheving og for å ruste ungdommen til arbeidslivet.

Noen av tiltakene er:

  • Økt tilskudd til lærlingeplasser - 260 millioner kroner.
  • Flere fagskoleplasser - 32 millioner kroner.
  • Flere studieplasser - 100,5 millioner kroner.
  • Ungdomsløftet - 20 millioner kroner.
  • Mer fleksibelt dagpengeregelverk.

– Dette er forslag som er realistiske. Det er godt dokumentert, sier Støre.

Penger som regjeringen vil bruke på å senke formueskatten, vil Arbeiderpartiet blant annet bruke på de nevnte tiltakene.

– Dette er en av våre hovedsatsinger, som viser hvordan vi ville brukt handlingsfriheten på en annen måte enn regjeringen.

– Handler ikke om hvem som tenkte det først

Arve Kambe (H)

IKKE OVERBEVIST: Arve Kambe (H) mener Arbeiderpartiet kommer med lite nytt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe (H) er ikke overraskende lite positiv til Arbeiderpartiets tiltak.

– Høyre ønsker alle gode ideer velkommen, men igjen er det lite nytt, mener Kambe.

Tidligere denne uka la regjeringen fram sin pakke med tiltak for å få flere ungdom ut i jobb. Blant tiltakene finner vi også der mer penger til lærlingplasser, flere tiltaksplasser og fullføring av påbegynt utdanning med dagpenger

– Noen av tiltakene de kommer med har allerede regjeringen sterkere tiltak på. Arbeiderpartiet kommer dinglende etter, hevder Kambe.

– Dette er forslag Arbeiderpartiet har jobbet med i en tid. Nå i sommer etterlyste vi tiltak for å avhjelpe ledigheten, men Siv Jensen sa at det ikke var noe problem. Men etter noen dager kom de med en pakke med mange av våre elementer, svarer Støre.

– Det handler ikke om å krangle om hvem som tenkte tanken først, men det handler om å bruke ressurser på det, på en målrettet og ansvarlig måte. Og det mener jeg vi gjør.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ