Kald vår gir usikker framtid for norske jordbær: – De neste to ukene avgjør årets sesong

En april måned med minusgrader flere steder i landet, har ført til en usikker fremtid for de norske jordbærene. – Mye er avhengig av nattetemperaturene, mener Norsk Gartnerforbund.

BÆR

SEN SESONG: Jordbærsesongen starter senere i år, men jordbærene på bilde var klare allerede i april 2008.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det er vanskelig å få oversikt over årets jordbæravlinger. Grunnen er enkel ifølge ekspertene, det er nemlig fortsatt snø på flere av jordbærgårdene i landet.

– Jeg tørr ikke å spå noe siden det fortsatt er snø på bakken, sier Mona Kristin Nordli, Seniorkonsulent i Norsk Gartnerforbund.

– Det vi vet er at snøen ligger. Og så lenge snøen ligger, så skjer det ikke stort.

Det ligger i kortene at jordbærene kan bli litt forsinket, men om varmen kommer og holder seg, så er det mulig å ta igjen forsinkelsen, mener Nordli.

– Mye er avhengig av været vi får fremover nå. Hvis vi får en rask stigning og rask varme, så er det mulig å ta igjen forsinkelsen, sier Nordli.

Også positivt

Det er også fordeler ved at det har vært nattefrost og en kald vår.

– Jeg ser positivt på det, fordi det isolerer jordbærene. Da er det ikke fare for frostskader i så stor grad, sier jordbærbonde Øystein Fjellestad

Gården hans i Sandane ligger 200 meter over havet.

Men oversikt over avlingen har han ennå ikke fått. Snøen har så smått begynt å smelte, så litt tid vil det ta før han vet om dette året blir et godt år for jordbærene.

Pia Gulbrandsen

BAMA: Årets jordbærsesong starter nok litt senere, men det blir fortsatt jordbær å se i butikkene.

Foto: Bama

Også Bama ser positivt på at kulden har vart til april. De er Norges største private distributør av frukt og grønnsaker.

– På ene siden har den snørike vinteren vært bra for jordbærene, fordi de har overvintret uten frostskader, sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama.

Hva sier meteorologen?

– Det er fortsatt usikkert hvordan været blir fremover, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Prognosene fremover er altså usikre, men på Østlandet kan det se ut til at de lave nattetemperaturene kan forsette en stund til.

Kristen Gislefoss

STATSMETEOROLOG: Kristen Gislefoss tror at det snart blir varmere, men at det kan ta litt tid før Østlandet slipper nattefrosten.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det er fortsatt lange netter, noe som fører til fortsatt høye nattetemperaturer, sier Gislefoss.

Enkelte steder i Norge har ikke lenger lave nattetemperaturer, spesielt Vestlandet og Sørlandet, mens det kan se ut til at Østlandet må vente litt lenger på varmere netter.

Men en ting er sikkert. Dagstemperaturene er på vei opp i hele landet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger