Kadafi Zaman: – Jeg har vært vitne til ekstrem politibrutalitet

Kadafi Zaman bekrefter til NRK at han har fått innvilget kausjon.

Kadafi Zaman

Kadafi Zaman ble arrestert fredag rett etter klokken 13, da han skulle være med å rapportere direkte fra Gujrat, nord i Pakistan.

Foto: PRIVAT

TV 2-journalisten Kadafi Zaman har fått innvilget kausjon i alle saker i mandagens rettsmøte i Pakistan, ifølge hans forsvarer Imran Bamta.

– Jeg er løslatt. Dommeren skjønte at saken er oppspinn. Jeg har vært vitne til ekstrem politibrutalitet. Har blåmerker etter stokkeslag. Pakistansk politi bør skamme seg, skriver Zaman i en tekstmelding til NRK.

– De har kneblet lokal presse fra å rapportere om hvordan valget gjennomføres. Det samme forsøker de tydeligvis å gjøre med internasjonal presse. Jeg kommer til å fortsette å gjøre jobben min og har ikke tenkt å sette meg på et fly etter å ha fått stokkeslag, skriver han.

– Løslates straks, skriver Zaman selv på Twitter etter fengslingsmøttet.

Laster Twitter-innhold

Beløpet for kausjonen er satt til 100.000 rupier. Det tilsvarer cirka 7500 kroner, skriver Aftenposten.

Opplyste om voldelig atferd

Journalisten ble arrestert fredag rett etter klokken 13, da han skulle være med å rapportere direkte fra Gujrat, nord i Pakistan.

Opprinnelig var Zaman på ferie, men meldte seg til å rapportere fra en demonstrasjon med tilhengere av den tidligere pakistanske statsministeren Nawaz Sharif.

Kadafi Zaman opplyste overfor TV 2 om voldelig atferd fra politiet:

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen.»

Under oppdrag i Pakistan

– Vi er lettet

Olav T. Sandnes, TV 2s sjefredaktør, sier at han er lettet over at Kadafi Zaman er løslatt.

Olav T Sandnes

Olav T. Sandnes, TV2s sjefredaktør, sier at Kadafi Zaman er innstilt på å fortsette rapporteringen fra Pakistan.

Foto: Jan-Petter Dahl

– Han vært gjennom noe han beskriver som et helvete i et pakistansk fengsel mens han gjorde det han skulle gjøre. Vi er naturlig nok lettet for at han blir løslatt, sier han til NRK.

Sandnes sier at Zaman er innstilt på å fortsette rapporteringen fra Pakistan.

– Han sier selv at han er innstilt på å rapportere frem mot valget i Pakistan, som er om halvannen uke. Det er et viktig valg i et politisert land. Det er vi i TV 2 glade for at vi kan formidle, sier Sandnes.

Sandnes mener at arrestasjonen av Zaman er et problem man må ta på alvor.

– Grunnen til at dette får mye oppmerksomhet i Norge er fordi Kadafi er en norsk journalist. Hver dag opplever journalister å bli trakassert, ikke minst i Pakistan. Det har Kadafi nå blitt eksponert for. Det er et problem vi må ta på alvor, sier han.

Flere saker

Aftenposten skal ha fått tak i to politianmeldelser mot Zaman. I den ene anklages TV 2-journalisten og 38 andre personer for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra politimenn og revet i stykker en politiuniform.

I den andre, som er skrevet av en annen politimann ved en annen politistasjon i Gujrat, skal Zaman sammen med 27 andre personer ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon med 80 andre.

Pressetalsperson Siri R. Svendsen i utenriksdepartementet sier til NRK at UD er i kontakt med pakistanske myndigheter på ulike nivåer.

– Ambassaden i Islamabad er i kontakt med vedkommende, hans familie og arbeidsgiver og gir konsulær bistand.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger