Kaci Kullmann Five bisatt

Kaci Kullmann Five ble i dag bisatt fra Lommedalen kirke. Berit Reiss-Andersens stemme brast da hun fortalte at Five sa «farvel, mine venner» da hun forlot sitt siste møte i Nobelkomiteen.

Kaci Kullmann Five bisettes i Lommedalen kirke mandag.

TIL STEDE: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes var til stede i bisettelsen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kaci Kullmann Five bisettes i Lommedalen kirke mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mandag 20. februar kom meldingen om at Kaci Kullmann Five var gått bort, 65 år gammel. Five var rammet av brystkreft og ble syk igjen i fjor høst.

Hun var Høyres aller første kvinnelige leder, og ble leder av Nobelkomiteen i mars 2015, etter å ha vært medlem siden 2003.

Berit Reiss-Andersen tar over for Five som leder, og hun holdt en tale i bisettelsen i dag der hun takket for de tolv årene i komiteen. Stemmen hennes brast da hun fortalte om det siste møtet med Kaci.

– Siste møte var torsdagen før hun døde. Hun var til stede i flere timer i Nobelkomiteen. Da hun gikk snudde hun seg og sa «farvel, mine venner».

Kaci Kullmann Five bisettes i Lommedalen kirke mandag.

POLITIKERE: Både politiske motstandere og partifeller var til stede. Her ankommer Marit Nybakk (Ap) og Olemic Thommessen (H).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mange tok farvel

Blant dem som var til stede var både politiske partifeller fra Høyre og politiske motstandere. Statsminister Erna Solberg var tydelig rørt under sin tale.

– I Høyre minnes vi Kaci som ryddig, real og ordentlig. Hun hadde stor omsorg for oss. Vi har mistet en som hadde et klart hode og et stort hjerte, sa Solberg. ​

Erna Solberg og Kåre Willoch minnes Kaci Kullmann Five etter bisettelsen i Lommedalen kirke i dag. Hun døde Lommedalen kirke. Hun døde 19. februar.

Det Norske Solistkor sang i bisettelsen, og stortingspresident Olemic Thomessen holdt også en tale der han snakket om hvordan møtene med Kaci var i Stortinget.

– Du blir tatt på alvor. Du blir lyttet til og du blir sett for du traff menneske og politikeren Kaci Kullmann Five, sa han.

I tillegg var blant andre Kåre Willoch, Jan Tore Sanner, Vidar Helgesen, Ine Eriksen Søreide og Torbjørn Røe Isaksen til stede. Fra samarbeidspartiet Frp kom finansminister Siv Jensen.

Kaci Kullmann Five bisettes i Lommedalen kirke mandag.

LOMMEDALEN: Det Norske Solistkor synger i bisettelsen i Lommedalen kirke.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fortalte om kreftbehandlingen

Da Kullmann Five ble leder i Nobelkomiteen, fortalte hun åpent om kreftsykdommen.

– Jeg har vært gjennom trekvart år med behandling for brystkreft, og da var det ikke noe særlig hår å sette spennen i, sa Five til NRK.

Til tross for sykdommen, fortalte Five at hun forsøkte å jobbe som før.

– Jeg har prøvd å gjøre sykdommen til en minst mulig del av livet mitt, og har jobbet hele perioden med behandlinger. Jeg har lettet litt på antall verv, men tror ikke jeg har hatt forfall til noen møter, sa Five.

Kranser fra regjeringen og Stortinget til Kaci Kullmann Fives bisettelse

KRANSER: Regjeringen og Stortinget har sendt blomster til Fives bisettelse.

Foto: Anja Strønen / NRK

– Banet vei for kvinner

Five ble medlem av Nobelkomiteen i 2003, og har også preget debattene der opp gjennom årene, forteller nobelhistoriker Asle Sveen.

– Hun har gått rakrygget gjennom den mest omstridte utdelingen i nyere tid, til kineseren Liu Xiaobo. Hun sa den gang at det var enstemmig, og hun gjentok det også da det ble kjent at Norge normaliserer forholdet til Kina – at hun fremdeles mente det var et riktig valg, sier Sveen.

Direktør ved Nobels Fredssenter, Liv Tørres, sa da dødsfallet ble kjent at Five vil bli dypt savnet.

– Kaci vil bli dypt savnet i styret og av alle som jobber hos oss. Tørres beskriver Five som imponerende, humørfylt og kunnskapsrik.

Kullmann Five etterlater seg ektemannen Carsten O. Five og parets to barn.

Kaci Kullmann Five er død, 65 år gammel. Hun ble nærmest stjerne over natta som leder i Unge Høyre og ble den første kvinnelige partilederen i Høyre.

ØYEBLIKKENE KACI HUSKES FOR: Kaci Kullmann Five ble nærmest stjerne over natta som leder i Unge Høyre og ble den første kvinnelige partilederen i Høyre.

Five ble 65 år gammel
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger