Hopp til innhold

Justisminister Mæland: – Endelig vedtatt at Krekar skal utleveres til Italia

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier at mulla Krekars klage om utlevering til Italia er avvist. – Dette er en skammens dag for Norge, svarer forsvarer Brynjar Meling.

Mulla Krekar

KLAGE AVVIST: Mulla Krekar i Oslo tingrett i fjor sommer.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) holdt klokken 13.30 en digital pressekonferanse. Der fortalte hun at mulla Krekars klage om utlevering til Italia er avvist av Kongen i statsråd.

– Dette er et vedtak som er endelig. Et endelig utleveringsvedtak skal i utgangspunktet effektueres så raskt som mulig. Det er på vanlig måte norsk og italiensk politi som sørger for at utleveringsvedtaket iverksettes, sier Mæland.

Må vente på grunn av koronaviruset

Monica Mæland i Brussel

KOM MED BESLUTNINGEN: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) holdt den digital pressekonferanse fredag.

Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

Mæland sier at regjeringen er klar over at situasjonen i Italia nå er vanskelig på grunn av koronaviruset.

– Av hensyn til situasjonen i Italia, vil norske og italienske myndigheter avvente effektueringen. Effektueringen vil skje så raskt det lar seg gjøre, sier Mæland.

– Var statsminister Erna Solberg med på å behandle denne saken i dag?

– Hun var ikke med på det vedtaket og advokat Meling har fått oversendt listen over hvem som var til stedet i statsråd i dag. Hvis du vil ha den så kan jeg si at det var Trine Skei Grande, Kjell Ingolf Ropstad, Jan Tore Sanner, Torbjørn Røe Isaksen, Frank Bakke-Jensen, Nikolai Astrup, Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad, Henrik Aasheim og Tina Bru, svarer Mæland.

– Meling og Krekar har ment at resten av regjeringen også var inhabil hvis Erna Solberg var det. Er det gjort noen vurderinger av det?

– Ja, det er det gjort en vurdering av og vi har kommet til at det ikke er tilfellet. Det er slik at Erna Solberg erklærte seg inhabil og har ikke deltatt i behandlingen. Jeg har fått min habilitet grundig vurdert av lovavdelinger og er ikke inhabil. Det er ikke slik at inhabilitet smitter. Det er slik at da må man ha et så nært forhold til Erna Solberg at man av den grunn fratrer. Ellers må det være andre særegne forhold, som for eksempel at man har uttalt seg i forkant av klagebehandlingen om klagens innhold etc. Så dette har vi gått grundig igjennom. Regjeringen er habil og vi har truffet et vedtak i dag som er endelig, svarer Mæland.

Najmuddin Faraj Ahmad (kjent som mulla Krekar) er i første omgang varetektsfengslet frem til 25. mars 2020.

Utleveringsloven åpner opp for å holde den etterlyste varetektsfengslet i fire uker etter at utleveringsvedtaket ble endelig, og i særlige tilfeller kan retten forlenge fengslingsperioden.

– Stiller Norge noen spesielle krav til Italia for å utlevere Krekar? For eksempel at han ikke skal utleveres til noe tredjeland eller gis det noen garanti for at han skal få kunne komme tilbake til Norge?

– Nei, noen garanti for at han skal få komme tilbake har vi ikke funnet grunnlag for. Krekar har vært utvist fra Norge i veldig mange år. Noen garanti eller på annen måte avtale knyttet til utlevering til tredjeland har vi heller ikke funnet grunnlag for. Italia er en rettsstat. De er et demokrati. De er underlagt de samme internasjonale forpliktelsene knyttet til blant annet menneskerettigheter som det vi er, svarer Mæland.

Meling: En skammens dag

– Dette er en skammens dag for Norge. En skammens dag for PST, domstolene, departementet og regjeringen og en bekreftelse på at man ikke er en rettsstat, sier Meling til NRK.

– Jeg er dypt uenig i det. Dette er en sak som i det fulle bekrefter at vi lever i et demokrati og at vi lever i en rettsstat. Krekar har benyttet alle sine lovlige muligheter til å prøve ut både domstolen og forvaltningssystemet og han har fått sin sak behandlet helt opp til Kongen i statsråd i dag, svarer Mæland.

Krekars forsvarer har tidligere sagt at de vil klage saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De vil be menneskerettighetsdomstolen forby utlevering, inntil de har behandlet klagen.

– Blir det mottatt en klage til EMD, så må vi selvfølgelig avvente den avgjørelsen som formodentlig vil komme ganske raskt, sier Mæland.

Forsvarerens Krekar-plan: Slik vil de stoppe utlevering til Italia

– På samme måte som at det ikke går an å være litt jomfru, så kan man ikke være litt rettsstat. Rettsstaten måles etter hvordan man behandler de mest upopulære og her har Norge feilet, sier Meling.

– Det sitter personer i denne regjeringen som jeg hadde forventet hadde personlig integritet og var voksne nok til å stille spørsmål før en avgjørelse ble tatt, men jeg må bare registrere at så åpenbart ikke har vært tilfelle.

– Hva gjør dere nå?

– Vi snur bunker og ser hvilke muligheter vi har, svarer Meling.

Les mer om Justisdepartementets Krekar-vedtak: Krekar skal sendes ut av Norge «så snart som mulig»

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger