Hopp til innhold

Mehl i Sverige etter voldsbølge

Volden i Sverige bekymrer også norske myndigheter. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er i Sverige og har møtt den svenske justisministeren.

Emilie Enger Mehl og Gunnar Strömme

I SVERIGE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er i Sverige for å diskutere gjengvolden som har preget nabolandet vårt den siste tiden.

Sverige er rammet av en alvorlig voldsbølge knyttet til gjengmiljøet, og det har den siste tiden vært flere drap og eksplosjoner.

Det har blitt bekreftet at det svenske Foxtrotnettverket også opererer i Norge. Kripos bekreftet i går til NRK at det er registrert kriminell aktivitet i Norge, som kan spores tilbake til det svenske nettverket.

– Vi ser noen overslag fra kriminaliteten i Sverige, også i Norge. Vi må innføre forebyggende og kraftfulle tiltak for å hindre at det eskalerer, sier Mehl.

Hun forteller videre at det er interessant å høre om de svenske tiltakene, og Norge kommer til å følge de tett i tiden fremover.

– Situasjonen i Sverige er svært alvorlig. 2022 var Sveriges mørkeste år hittil med 62 dødelige skyteepisoder i Sverige. Mange flere enn våre nordiske land, sier Sveriges justisminister Gunnar Strömmer til NRK.

Møtet mellom Mehl og Strömmer, har blant annet handlet om kriminaliteten, terrorisme og samarbeid de to landene imellom.

– Foxtrot-nettverket har etablert seg i Norge

Mehl understreker at Norge står i en annen situasjon enn Sverige. Men gjennom dialogen med svensk politi har man fått bekreftet at Foxtrot-nettverket har etablert seg i landet.

– Vi vet at Foxtrot-nettverket har etablert seg i Norge og da kan man jobbe for å forebygge dette.

Emilie Enger Mehl

Justisminister Emilie Enger Mehl sier at norsk politi har god kontroll på Foxtrotnettverkets etablering i Norge.

Foto: William Jobling / NRK

Justisministeren sier at det norske politiet har fulgt tett med på utviklingen av gjengkriminaliteten her hjemme i Norge.

– Mitt inntrykk er at norsk politi har god kontroll på dette.

Omfattende samarbeid mellom landene

– Vi innfører nye tiltak. Blant annet når det gjelder straff av ungdom, det å være tett på ungdom, hindre ny rekruttering, et nytt bedragerisenter med Økokrim, og jobbe tett med disse sakene. Vi ønsker ikke å oppleve det samme i Norge, sier Mehl til NRK.

De to justisministrene trekker frem samarbeid som svært viktig for forebyggingen av organisert kriminalitet.

– Nå er vi snart i mål med å sette i gang arbeidet av en ny permanent politistasjon.

En midlertidig mellom Eda og Eidskog har vært satt opp fra i fjor, men de har kommet enda lenger i planleggingen av en permanent stasjon, ifølge den norske justisministeren.

En norsk-svensk politistasjon på grensa er planlagt ved Morokulien på grensa mellom Eidskog og Eda.

En midlertidig norsk-svensk politistasjon på grensa mellom Eidskog og Eda er etablert. Nå vil Sverige og Norge bygge en permanent politistasjon her.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Den permanentene norsk/svenske grensepolitistasjonen skal jobbe med kriminalitet knyttet til grenseflytting.

– Jeg tror den nye stasjonen er et veldig viktig tiltak mot de kriminelle miljøene som opererer på tvers av grenser, forteller Mehl.

Dobler minstestraff for våpenlovbrudd

Den svenske justisministeren hadde i dag et krisemøte om den eskalerende gjengvolden. På en pressekonferanse etter møtet beskrev han situasjonen som alvorlig.

Et av tiltakene som ble lansert var å doble straffen for grove våpenforbrytelser fra 1. april 2024.

– Vi dobler minstestraffen for alvorlige våpenlovbrudd, inkludert håndtering av eksplosiver, sa Strömmer på pressekonferansen.

Sveriges justisminister Gunnar Strömmer.

Justisminister i Sverige, Gunnar Strömmer har i dag lansert flere tiltak for å få kontroll på gjengvolden, som har herjet i Sverige de siste ukene.

Foto: NTB

– Den svenske regjeringen har lagt frem en omfattende pakke og beskyttelse av rettsstaten, det blir interessant for Norge å følge den utviklingen, opplyser Mehl på dagens pressetreff.

Han fortalte videre at eksplosjonene i økende grad rammer personer som ikke har tilknytning til de kriminelle nettverkene.

Den svenske regjeringen vil også fjerne taushetsplikten, som i dag gjør det vanskelig for myndigheter og andre aktører å samarbeide på dette området, ifølge Aftonbladet.

I tillegg vurderer Sverige å etablere ungdomsfengsel, slik som man har i Norge.

– Vi kan lære masse av Norge. Hvordan ta hånd om unge kriminelle, med ungdomsfengsel, sier Strömmer.

Eksplosjoner og drap

De siste ukene har åtte personer blitt drept i forbindelse med gjengvolden i Sverige. Det har også vært flere eksplosjoner den siste tiden.

– De kriminelle nettverkene i Sverige har ekspandert seg utover bare de store byene. De ser også ut til å etablere seg i andre nordiske land. Det er en urovekkende utvikling, sier Strömmer på dagens pressekonferanse.

Senest i går var det en ny eksplosjon i en boligblokk i Linköping, to timers kjøring sørvest for Stockholm

Les også Ny eksplosjon i Sverige

En boligblokk i Linköping er totalskadet i nok en eksplosjon i Sverige, den andre på kort tid.

En 25 år gammel kvinne ble fraktet til sykehus etter eksplosjonen.

Svensk politi undersøker nå om hendelsen har tilknytning til gjengopprøret, og ifølge Aftonbladet er årsaken til eksplosjonen den interne konflikten i Foxtrot-nettverket.

Voldsbølgen i Sverige

Sverige har den siste tiden vært rammet av en voldsbølge, med flere skytinger og eksplosjoner. Bare i september er 12 personer drept. Flere hendelser knyttes til intern strid i den kriminelle gjengen Foxtrotnettverket, samt konflikten de har med den rivaliserende gjengen Dalennettverket. Tidslinjen har de siste hendelsene først.

AKTUELT NÅ