Virke: – Kan bety kroken på døra for mange i norsk reiseliv

Bransjeorganisasjonen Virke frykter at Justis- og beredskapsdepartementets nye lovforslag, som hindrer turister i å komme til Norge ut året, vil få store konsekvenser for norsk reiseliv.

Romsdalseggen

NORSKE TURISTER: I år må mange steder og virksomheter greie seg med norske turister. Det kan være for få og gi for lite inntekt, ifølge Virke.

Foto: Øystein Tveiten

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Justis- og beredskapsdepartementet foreslo i dag en midlertidig lov om innreiserestriksjoner som skal vare fram til 1. januar 2021.

Lovforslaget innebærer at de gjeldende innreisereglene skal opprettholdes for å begrense smitte av koronaviruset.

Det betyr at alle som ønsker å reise til Norge, men ikke er unntatt reglene, kan måtte vente helt til 2021.

Ivar Horneland Kristensen

BEKYMRET: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, frykter at strenge innreiserestriksjoner vil gjøre tiden framover svært tøff for norsk reiseliv.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, tror dette vil gå hardt ut over norsk reiseliv.

– Hvis et innreiseforbud blir håndhevet så strengt kan det bety kroken på døra for mange norske reiselivsbedrifter.

Ikke nok penger uten turister

Uten turister på tur i Norge, mister norsk reiseliv store deler av sin inntekt.

– Utenlandske turister er helt avgjørende for mange steder og virksomheter. Regjeringen må passe på at disse stedene og virksomhetene får støtte til å komme seg gjennom denne krisen, sier Horneland Kristensen til NRK.

Han mener regjeringens kompensasjonsordning bør forlenges og dekke alle sesongbaserte destinasjoner.

– Om så drastiske og langsiktige smittevernstiltak er nødvendige, må regjeringen også følge opp med langsiktige tiltak for norske virksomheter.

Vil opprettholde de gjeldende restriksjonene

I over en måned har utlendinger uten oppholdstillatelse blitt bortvist på grensa til Norge, men denne forskriften er midlertidig og med hjemmel i smittevernloven.

Justis- og beredskapsdepartementet ønsker derfor at de gjeldende innreisereglene skal videreføres i en ny og midlertidig lov ut året. Lovforslaget ble sendt på høring i dag.

På regjeringens pressekonferanse i dag opplyser imidlertid justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at denne loven ikke skal vare frem til 2021 hvis det ikke er nødvendig.

Regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen

OPPRETTHOLDER GJELDENDE REGLER: Justis- og beredskapsminister, Monica Mæland (H), ønsker en gradvis og kontrollert oppmykning av landet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Uavhengig av denne loven kommer regjeringen til å gjøre endringer. Det er jo slik at vi åpner opp så fort vi kan, helt uavhengig av hvor lenge denne loven er ment å vare. Men vi kjenner ikke utviklingen. I dag har vi lav smitte og kontroll, og den kontrollen må vi fortsette å ha, sier hun.

Flere grupper er unntatt fra reglene

Loven vil være en videreføring av dagens forskrift. Det betyr at flere EØS-borgere kan reise til Norge uten å bli bortvist, i tillegg er flere grupper unntatt fra reglene.

Loven som foreslås vil ikke gjelde for utlendinger som er bosatt i Norge og har oppholdstillatelse, oppholdsrett etter utlendingsloven. Den vil heller ikke gjelde nordiske borgere bosatt i Norge, eller sesongarbeidere som skal jobbe i landbruket.

Det vil også gjøres unntak for enkelte grupper, deriblant asylsøkere, personer med kritiske samfunnsfunksjoner og personer med omsorgsansvar for personer i Norge eller andre sterke velferdshensyn.

Status Norge

Sist oppdatert: 03.07.2020
8895
Smittet
14
Innlagt
252
Døde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger