Jusprofessor: Ikke noe juridisk hinder for at Wara kan fortsette som justisminister

Å si at Tor Mikkel Wara ikke kan komme tilbake som justisminister vil i så fall være en ren politisk beslutning, mener jusprofessor Eivind Smith. Han sier det ikke er noe juridisk hinder for en retur.

Tor Mikkel Wara

Ifølge advokat John Christian Elden hadde Tor Mikkel Wara ingen mistanke til samboeren sin.

Foto: NRK

Samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara er arrestert og siktet i forbindelse med en brann i familiens bil søndag. Politiet har mistanke om at hun selv tente på familiens bil i helgen. Hun er siktet for falsk anmeldelse, og er ikke siktet for noen av de tidligere anslagene mot Wara og familien.

– Hun er kun siktet for den siste hendelsen 10. mars, men det er ikke unaturlig å se om det er noen sammenheng mellom denne hendelsen og tidligere hendelser, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland da saken ble kjent.

Eivind Smith sier det er enkelt å svare på om Wara kan være justisminister mens han har en samboer som er siktet og under etterforskning.

– Det enkle svare på det er ja, sier han til NRK.

– Påtalemyndigheten er uavhengig

Eivind Smith

Jusprofessor Eivind Smith sier det ikke er noe i grunnloven som er til hinder for at Wara kommer tilbake som justisminister.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Han begrunner dette med at det er påtalemyndigheten som vurdere hva som skal videre i denne saken.

– Når det gjelder etterforskning og en eventuell tiltale, hører det under påtalemyndigheten. Og påtalemyndigheten er uavhengig av justisministeren.

– Så selv om Wara er øverste leder for PST, som etterforsker denne saken, er det greit?

– Ja, det er ikke noe i grunnloven som hindrer det. Påtalemyndighen er uavhengig av justisministeren. Men hvis det skulle komme spørsmål til statsråden eller departementet om akkurat denne saken, så vil både han og justisdepartementet måtte holde seg unna på grunn av inhabilitet, svarer Smith.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Solberg: – Tar ikke beslutning nå

På gårsdagens pressekonferanse ville statsminister Erna Solberg ikke svare på om det var mulig for Wara å komme tilbake til justisministerposten.

– Med den situasjonen vi har nå, og de vanskelighetene Tor Mikkel Wara står oppe i, er det unaturlig å fatte noen beslutning om dette nå. Nå trenger han tid til sin familie, sa Solberg.

Hun sa det vil bli tatt beslutninger etter hvert som saken utvikler seg.

Sier Wara ikke hadde mistanke

I går kveld var også Tor Mikkel Wara inne til avhør hos PST.

– Han har ikke hatt noen mistanke om at samboeren skulle ha noe med truslene å gjøre, ifølge advokat John Christian Elden, som er oppnevne som forsvarer for den siktede samboeren, Laila Anita Bertheussen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa på pressekonferansen torsdag ettermiddag at det ikke var aktuelt å fengsle Bertheussen. Hun blir løslatt når avhørene er ferdige.

Trusselhendelser mot justisministeren

Natt til søndag 10. mars, rykket politiet ut på nok en trusselhendelse mot huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara. Dette var den femte hendelsen på tre måneder. Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Berntsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger