Jus-professor om Krekar-møte: – Hører ikke hjemme i en rettsstat

Jusprofessor Mads Andenæs er rystet over avsløringene om at norske politiske myndigheter var i Krekar-møte i Italia før Krekar ble begjært utlevert.

Mads Andenæs

MISBRUK: Jusprofessor Mads Andenæs sier norsk, politisk innblanding i en utleveringssak fra Norge er misbruk av regelverket. Han tror dette vil påvirke rettsprosessen.

Foto: NRK

Andenæs sier til NRK at det som nå kommer fram, tyder på at utleveringsinstituttet er misbrukt av norske politiske myndigheter.

– Dette bekrefter mine verste mistanker, og hva Krekars forsvarer har hevdet. Jeg blir ikke overrasket, ja jeg håper, at dette får konsekvenser for rettsprosessen, sier Andenæs, professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Laster Twitter-innhold

Møtet Mads Andenæs reagerer på, skjedde i Roma halvannet år før den formelle utleveringsbegjæringen kom fra italienske myndigheter. Dokumenter fra Justisdepartementets graderte arkiv viser at tidligere statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, reiste til Roma for å møte en italiensk statssekretær for å snakke om Krekar-saken. Ifølge referatet som nå er frigitt, var temaet for møtet blant annet den italienske etterforskningen og en mulig utleveringsbegjæring mot Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar.

– Politisk vennetjeneste

Andenæs sier dette er noe helt annet enn en vanlig utleveringssak. Han tror aldri det har skjedd før at en norsk politiker har opptrådt på denne måten:

– Det kan ser ut som om en norsk politiker har bedt om en vennetjeneste fra sin italienske motpart. Den politiske ledelsen i Justisdepartementet kommer i et veldig uheldig lys gjennom en slik opptreden. Dette er en type politisk innblanding i en rettsprosess som er svært uheldig, sier han.

Andenæs mener at en slik henstilling fra norske myndigheter er misbruk av utleveringsinstituttet i det internasjonale avtaleverket mellom stater.

– Det er bare ikke slik rettsstaten bør fungere. Jeg føler meg overbevist om at dette vil få rettslige konsekvenser, sier Andenæs.

Han tror en effekt blir at domstolen vil se nærmere og tettere på de argumentene som norske myndigheter legger fram i utleveringssaken mot Krekar.

– Instruksjon av politiet

Lars Gule i retten med Krekar

VITNET: Lars Gule var innkalt som vitne i rettssaken der Krekar motsatte seg utlevering til Italia.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forsker Lars Gule reagerte tidligere i kveld også sterkt på dokumentene som avslørte at det har vært møter mellom norske og italienske statssekretærer i utleveringssaken mot mulla Krekar. Gule mener de hemmelige møtene styrker mistanken om instruksjon av politiet.

Gule er forsker og førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, og har vært sakkyndig i flere av rettsprosessene mot Norges mest beryktede islamist.

Han er enig med mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling, som mener Roma-møtet viser at det har foregått «et politisk spill i kulissene» for å få sendt Krekar ut av Norge.

En av Norges fremste eksperter på utlevering, Gjermund Mathisen, tror imidlertid ikke at norske myndigheter har trådt feil.

NRK har i flere dager bedt Justisdepartementets politiske ledelse om en kommentar og svare på om de har lagt press på noen i denne saken, men vi har ikke fått svar på henvendelsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger