Juryen finner norsk-pakistansk ektepar skyldig for trippeldrap

Det norskpakistanske ekteparet som er tiltalt for å ha medvirket til trippeldrap i Pakistan ble funnet skyldig av juryen.

De tiltalte i trippeldrapssaken

SKYLDIG: Lagretten i Borgarting lagmannsrett mener ekteparet er skyldig i trippeldrapet i Pakistan.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Tanveer Abbas

DREPT: Tanveer Abbas var svigersønnen til ekteparet og er en de tre som ble drept.

Foto: Privat / NRK

Det ble amper stemning i retten etter juryens kjennelse.

– Jeg er uskyldig dømt skrek den tiltalte kvinnen mens hun kastet gjenstander i rettssalen rundt seg.

Kvinnen ble etterhvert tatt hånd om av rettsbetjentene og ført ut av salen. På veien ropte hun ut flere skjellsord til en av de etterlatte som satt i salen.

Flere enn seks av de ti jurymedlemmene som tok stilling til skyldspørsmålet kom frem til at hun og ektemannen er skyldig i trippeldrapene.

Æresdrap

Det tiltalte ekteparets 24 år gamle svigersønn, Tanveer Abbas, hans bror og far ble alle drept med flere skudd i mai 2013 i Gujrat øst i Pakistan.

Påtalemyndigheten mener det norsk-pakistanske ekteparet bestilte drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten foreldrenes samtykke.

I Oslo tingrett ble foreldrene dømt til 21 års fengsel. En onkel er dømt til 17 års fengsel for medvirkning til drapet. En uke før rettssaken tilstod onkelen for å ha stått bak drapene. Ifølge dommen var drapet æresrelatert.

Les også: Æresdrap vurderes på lik linje med andre drap

Trippeldrap i Pakistan - gravplass i Gujrat

DREPT: Tre anonyme graver I en landsby i Pakistan. Her hviler en far og to av hans sønner.

Foto: IRAM ANSARI / NRK

Historisk dom

For første gang har nordmenn blitt dømt for å ha bestilt drap på pakistanske statsborgere, der drapshandlingene har skjedd i Pakistan. Aktor var lettet over juryens kjennelse.

– Påtalemyndigheten er fornøyd med resultatet. Det er viktig av allmennpreventive grunner og viser at man ikke kan sitte her og beordre drap i utlandet, sier statsadvokat Guro Hansson Bull til NRK.

Den tiltalte mannen mener han er uskyldig.

– Han er veldig skuffet og frustrert. Han har sittet og ventet på å renvaske seg i disse tre månedene som saken har vært oppe i retten for ankebehandling, sier forsvarer Abdelilah Saeme til NRK.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

I SLEKT: Både de tiltalte og de avdøde er i familie.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger