NRK Meny
Normal

Julian Assange skal avhøres i neste uke

Seks år etter voldtektsanklagene skal Wikileaks-grunnleggeren forklare seg for svensk politi.

Julian Assange

SKAL AVHØRES: I neste uke skal Julian Assange forklare seg om de seks år gamle voldtektsanklagene mot ham.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

– Det er verdifullt at forundersøkelsen nå kan gå fremover gjennom at vi får avhørt den mistenkte, sier Marianne Ny i den svensken påtalemakten i en pressemelding.

Australieren Julian Assange har vært etterlyst av svensk politi siden 2010 da han ble anklaget for to tilfeller av seksuelle overgrep i Sverige.

Assange fikk i 2012 innvilget politisk asyl i Ecuador og har siden da oppholdt seg i landets ambassade i London.

Må samtykke til DNA-prøve

14. november skal han for første gang legge fram sin versjon av saken. En representant fra den ecuadorianske påtalemakten skal gjennomføre avhøret på oppdrag for svensk politi, skriver Aftonbladet.

I forbindelse med avhøret vil Assange også bli bedt om å avgi en dna-prøve, men det forutsetter at han samtykker til dette.

Frykter utlevering til USA

Assange har nektet å la seg utlevere til Sverige, av frykt for å bli utlevert videre til USA.

Der risikerer han tiltale for det som blir regnet som den største lekkasjen av hemmeligstemplet informasjon i USAs historie. Han risikerer en lang fengselsstraff, i verste fall dødsstraff. Derfor søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, der han nå altså har oppholdt seg i over fire år.

Da Sverige i fjor åpnet for å avhøre Assange på ambassaden, uttalte etterforskningsleder Marianne Ny at avhørene ville blitt bedre om de hadde blitt gjort i Sverige, men at tiden var i ferd med å løpe fra dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger