Normal

Julehandel til nye høyder

– Det går mot en tydelig rekord i kortbruk, både i form av antall transaksjoner, og ikke minst i beløp, sier kommunikasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore til NRK.

Kortteller NETS 22.12.14

Korttelleren til NETS viser at julehandelen er godt i gang allerede på formiddagen bitte lille julaften.

Foto: NETS

Han tar et visst forbehold ettersom opptellingen, naturlig nok, kun kan gjøres i ettertid. Tendensene så langt i år viser likevel at vi handler langt mer med kort enn i fjor.

– Vi skal ikke se bort fra at omsetningen med kort vil passere 50 milliarder kroner fra første desember til julaften, sier Tjore.

Toppen nås i ettermiddag

Det er i så fall to og en halv milliard mer enn i fjor. Toppen i år nås trolig mellom klokken 15 og 16 i ettermiddag.

– Erfaringsmessig er det høyest bruk bitte lille julaften, de årene vi har flere inneklemte dager før den 24 desember, sier Tjore.

Julehandel i Oslo

Kvinner starter julehandelen tidligere enn menn, i henhold til en årlig undersøkelse som utføres av TNS Gallup.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nets forventer at vi betaler med kort 7,2 millioner ganger i løpet av dagen.

I fjor handlet vi for 3,2 milliarder kroner med kort lille julaften, som da var den eneste inneklemte dagen. Tjore mener at vi trolig ligger noenlunde likt an i dag.

– Noe av grunnen til at jeg tror det ikke går noe særlig over i dag er at vi har hatt flere dager med høyt volum før jul, og at bruken derfor fordeler seg utover disse, sier Tjore.

Høye tall hver dag

Han forklarer at det har vært relativt høye tall hver dag, og at den høyeste omsetningen gikk over tre milliarder kroner på fredag, mens lørdag var den mest intense perioden det ble handlet med kort.

Stein-Arne Tjore, informasjonssjef i Nets

Kortbruken når trolig nye rekorder i julehandelen, sier informasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore.

Foto: Roald Guttormsen / Nets

– Mellom klokken 13–15 lørdag var det minst 250 kortkjøp i sekundet på lørdag, noe som utgjør 1,8 millioner kjøp på bare de to timene, sier Tjore.

Ifølge en julehandelundersøkelse, der TNS Gallup spør 1200 nordmenn hvert år, er det menn som er senest ute med julehandelen. De færreste, kun to av hundre starter likevel gavekjøpene så sent som 20. desember.

– Erfaringsmessig ser vi at antallet kortkjøptransaksjoner øker de siste dagene før jul. De som er ute i siste liten er de som har mulighet til å kjøpe litt dyrere julegaver, sier Tjore.

Nesten fire av ti er tidlig ute, og starter allerede i november. Undersøkelsen sier likevel ingenting om disse avslutter julehandelen tidlig, eller også ender opp med å være i siste liten.

Ifølge undersøkelsen starter ikke kvinner med julehandelen etter 20. desember.

Korthandelen øker rundt jul

Vi handler langt mer med kort enn i fjor, viser tendensene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Handler matvarer

Det er imidlertid ikke kun julegaver som gjør at vi bruker betalingskort mye før jul.

– Vi ser det i etterkant at det er stadig mer dagligvarehandel, spesielt de siste 3–4 dagene før jul. Det er med på å gjøre at de siste dagene før jul går korttransaksjonen opp forklarer Tjore.

Ifølge undersøkelsen handler de færreste med penger de ikke har.

Åtte av ti opplyser at de bruker åtte av ti personer bankkort til julehandelen, mens kun en av ti sier at de bruker kredittkort mest. En av ti forteller at de bruker begge deler.

– Når vi sammenligner det med de reelle tallene, så skjer handelen i vesentlig grad med penger man har på konto, og den tendensen har vært relativt lik de siste årene, forteller Tjore.

Nets har ikke oversikt over hvor mye kontanter nordmenn bruker på julehandelen, men opplyser at det er en generell vekst i kortbruk fra år til år. Tjore kan således ikke være bastant på at den totale kjøpegleden øker.

– Jeg vet ikke om vi handler mer. Ettersom flere nå bruker kort til lavere transaksjoner, så det er trolig mindre bruk av kontanter, sier kommunikasjonssjefen.

Julehandel i Oslo

De fleste av oss handler julegaver med penger vi har på konto, mener Nets.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger