Hopp til innhold

Julebordsex kan koste deg jobben

Vi går inn i årets største julebordhelg, med alkohol i glasset og kollegaen ved din side. Men jobbflørten kan gi en kraftig bakrus.

Mann og kvinne som kysser i sengen

SEXREGLER: Stadig flere arbeidsgivere innfører retningslinjer for sex og parforhold mellom medarbeidere, opplyser HR Norge.

Foto: LEV DOLGACHOV

70 prosent av oss skal på julebord i desember, og denne helgen er den aller mest populære, ifølge NHO Reiseliv.

Jobben er sammen med studiested og internett stedet der flest par blir til. Men lett tilgang til alkohol og personer du kanskje har et godt øye til kan også fort ende i noe man angrer på, advarer psykolog Peder Kjøs.

– Det er kanskje ikke så lurt å være så spontan og fri, men tenke gjennom at man skal forholde seg til vedkommende etterpå, sier psykologen.

360.000 arbeidstakere kjenner til at andre har våknet opp i feil seng etter julebordet med jobben, ifølge en undersøkelse Ipsos-MMI har gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

– Ikke en privatsak

Peder Kjøs

– UVANT FOR NORDMENN: Psykolog Peder Kjøs mener nordmenn ikke er vant til å tenke på sex som maktmiddel fordi arbeidslivet har vært så regulert.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Solveig Hellebust

– OPPSIGELSESGRUNN: Solveig Hellebust, konserndirektør HR i DNB, sier at dersom en leder og en ansatt har sex, så kan det være oppsigelsesgrunn.

Foto: DNB/Flickr.com

– Sex mellom ansatte på arbeidsplassen er ikke en privatsak, fordi det kan rettes mistanke om at noen får fordeler på den måten. Det er vanskelig for nordmenn å skjønne dette, sier Kjøs.

– Hvorfor det?

– Vi er vant til et veldig mye streitere arbeidsliv enn det man finner rundt i verden. Vi er så godt vant at vi nærmest kan unne oss det, sier Kjøs.

Ifølge HR Norge (medlemsorganisasjon for personer som jobber med personal og ledelse) har amerikanske selskaper i Norge tradisjonelt sett et mye strengere regelverk når det kommer til seksuelle forhold på arbeidsplassen.

Men stadig flere norske bedrifter følger etter.

– Virksomhetene strekker seg ut over landegrensene – det vil si at stadig flere nordmenn jobber for store internasjonale selskaper. Størrelse og internasjonalisering er hver for seg og sammen faktorer som drar i retning av at flere har skriftlige retningslinjer å forholde seg til, sier leder Even Bolstad i HR Norge.

DNB: – Helt uakseptabelt

DNB er av selskapene som har ganske generelle skriftlige retningslinjer, men der praksisen er krystallklar.

I selskapets «Konsernretningslinje for etikk» står det:

«Unngå situasjoner, profesjonelt og privat hvor det kan stilles spørsmål til medarbeiderens uavhengighet, integritet eller lojalitet».

Konserndirektør HR Solveig Hellebust i DNB sier det ikke er uvanlig at parforhold oppstår på jobben, og at det stort sett løses ved interne forflytninger.

– Ansatte i et forhold skal ikke rapportere i rett linje og ellers oppfordrer vi til åpenhet omkring slike situasjoner slik at vi kan finne gode løsninger, sier Hellebust.

– Hva hadde du gjort om en leder og en ansatt hadde en one-night-stand etter julebordet?

At en leder har sex med en underordnet, er helt uakseptabelt.

Solveig Hellebust, konserndirektør HR i DNB

– At en leder har sex med en underordnet, er helt uakseptabelt. Hvis vi får vite om det, vil vi ta det opp, og det kan få konsekvenser for ansettelsesforholdet for lederen.

– Hva innebærer det?

– Vi vil måtte behandle dette som en personalsak, og utrede dette. Men det betyr at vedkommende ikke er egnet som leder.

– Hvorfor det?

– Fordi man aldri kan vite om dette har vært 100 prosent frivillig eller om den underordnede har følt seg presset.

Statoil: – Må vurderes

Jannik Lindbæk Jr

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil sier de må vurdere omstendighetene i den enkelte sak for å konkludere med hva som skjer om en leder og en ansatt har hatt sex.

Foto: Ole Jørgen Bratland

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil er ikke like bastant som Hellebust. Han sier dette om hva bedriften ville gjort dersom det ble kjent at en leder og en ansatt hadde hatt sex etter julebordet:

– Det vil i et slikt tilfelle kunne bli en personalsak rettet mot leder, der utfallet vil bygge på en vurdering av omstendighetene i den enkelte sak.

Lindbæk referere til følgende i konsernets etiske retningslinjer:

«Medarbeiderne må avstå fra oppførsel som kan ha negativ innvirkning på kollegaer, arbeidsmiljøet eller Statoil. Dette omfatter enhver form for trakassering, diskriminering eller annen atferd som kollegaer eller forretningsforbindelser kan oppfatte som truende eller nedverdigende.»

Innførte skriftlige regler

Kjersti Sortland

INNFØRTE REGLER: Ansvarlig redaktør Kjersti Sortland i Budstikka innførte skriftlige regler for seksuelle forhold for et år siden.

Foto: Møller-Hansen, Janne / VG

Ifølge HR Norge er det hovedsakelig mellomstore og store bedrifter som har et skriftlig regelverk som regulerer seksuelle forhold mellom ansatte.

I lokalavisen Budstikka i Asker og Bærum innførte de for et år siden klare retningslinjer for hva som er lov og ikke lov når det kommer til forhold mellom ansatte:

  • Bedriften skal orienteres, vanlig linjevei, ved etablerte forhold mellom sidestilte.
  • Forhold mellom overordnede og underordnede i direkte linje, godtas ikke og er uforenlig med hensynet til arbeidsmiljøet i bedriften.
  • Seksuelle forhold mellom overordnede og underordnede, kan få konsekvenser for lederansvar i bedriften.

– Det vi gjorde for et år siden var å legge inn en føring i personalhåndboka for å tydeliggjøre og synliggjøre at en leder ikke kan ha et forhold til en ansatt i samme linje, sier ansvarlig redaktør Kjersti Sortland.

Dette betyr ikke at vedkommende ikke kan jobbe i Budstikka. Men en leder kan ikke ha et forhold til en medarbeider. Redaktøren sier det ikke er problematisk at par jobber i Budstikka.

– Forhold i forskjellige linjer er fortsatt lov, og det er ikke forbud mot å forelske seg her, sier Sortland.

Mindre å tjene på å ligge med sjefen

Psykolog Peder Kjøs mener arbeidslivet vårt er så regulert av lover og avtaler at det ikke har vært så farlig med private relasjoner til medarbeidere.

– Det er mindre spillerom for ledere til å gi folk fordeler eller «straff», og da trenger ikke forholdet være så strengt regulert. Selvfølgelig forekommer problemer med slike relasjoner også i Norge, men dette er et mye større tema i andre land, sier Kjøs.

Han trekker fram en undersøkelse han var med på da han gikk på Universitetet i Oslo.

– Der var jeg med på et studentprosjekt om sex mellom lærere og studenter. Den viste at dette nesten ikke forekommer i Norge, mens det ikke er helt uvanlig i USA.

– I USA er man blant annet avhengig av anbefalingsbrev fra lærerne. Dette finnes ikke i Norge. Dermed er det ikke noe pressmiddel, og da blir det mindre på læreren – det er ikke like mye å tjene på å ligge med en overordnet i Norge som andre steder.

Mange opplever ubehageligheter

Dame med lyst hår og blå kjole

Daglig leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL advarer mot julebordsfylla.

Foto: Irene Sandved Lunde

21 prosent, tilsvarende 590.000 nordmenn, sier de har opplevd ubehagelige situasjoner på julebord på grunn av berusede kolleger.

– Det er klart folk skal få kose seg, og det er hyggelig at julebordet fører folk sammen, men hvert år er mange vitne til folk som går på en julebordsmell de gjerne skulle vært foruten, sier daglig leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL i en pressemelding.

Randen sier at for en del bedrifter kan julebordet fortone seg som en kompakt russetid der voksne mennesker føler at de kan tillate seg en helt annen oppførsel enn ellers.

– Det skal være lov å slå seg løs men det kan jo være en idé å tenke på at man skal forholde seg til de samme menneskene dagen derpå. I motsetning til russen får ikke utagerende juleborddeltagere knuter på lua, men våre tall viser at det lett kan bli knuter på tråden i forholdet til arbeidskollegaer, sier Randen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger