NRK Meny
Normal

Julaften-strid kan føre til polstreik

De ansatte på Vinmonopolet reagerer sterkt på at regjeringen foreslår at Vinmonopolet skal holde åpent på valgdager og enkelte dager i høytider.

Kø utenfor vinmonpolet

Det er ofte lange køer utenfor vinmonopolet i forbindelse med helligdager og valgdagene. Regjeringens forslag om å utvide åpningstidene møtes med trussel om streik blant de ansatte.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De ansatte på Vinmonopolet er forberedt på konflikt i dagens tarifforhandlinger.

I januar varslet FrP-leder Siv Jensen endringer i alkoholloven. Regjeringen la deretter fram et forslag om å la Vinmonopolet holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager.

– Dette er modernisering og en tilpasning av hverdagen som vi mener er forenklede, sa Jensen da forslaget ble lagt frem.

Men forslaget kan nå føre til stengte vinmonopol dersom polansatte går ut i streik.

Tariffavtalen sier at de har fri på nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager, og det har de ansatte ikke tenkt til å gi bort under dagens forhandlinger.

– Stor fare for konflikt

Leder for de ansattes fagforening Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, tror dagens forhandlinger kan bli utfordrende.

– Hvis man ikke kommer til enighet i løpet av dagen, vil dette oppgjøret havne på Riksmeklerens bord. Da er faren for konflikt stor, sier Sundnes til NRK.

De ansatte har vært tydelige på at de ikke vil finne seg i å måtte jobbe på dager hvor de ifølge tariffavtalen har fri.

– Arbeidsgiveren har selv under regjeringshøringen for forslaget vært tydelig på at det er ulønnsomt å holde åpent på disse dagene. Jeg håper arbeidsgiversiden tar til fornuften, sier Sundnes.

Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne Kari Bratten, er derimot optimist.

– Jeg går inn i forhandlingene med et håp om at vi skal finne en løsning, sier Bratten.

Forslag ute på høring

Sundnes i Handel og Kontor mener det er underlig at forslaget kommer med i lønnsforhandlingene før det er vedtatt på Stortinget.

– Det spesielle med deres tilbud er at de ønsker å forhandle bort aftenene i tariffavtalen før en eventuell lovendringen er en realitet. Det har vi aldri opplevd, sier Sundnes.

Anne Kari Bratten i Spekter mener det er nødvendig å ta med den eventuelle lovendringen fordi det er to år til man kan ta opp forhandlingene igjen.

– Etter alle solemerker, kommer Stortinget til å vedta denne lovendringen. Som ansvarlige parter må vi diskutere de utfordringene som ligger foran oss, sier Bratten.

Forslaget om utvidede åpningstider er ute på høring, og det er flertall i Stortinget for at polet skal holde åpent de fire aftenene og på valgdagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger