Jublet over å få eget millionlotteri

Verdens Naturfond, SOS-barnebyer, Right To Play, Regnskogsfondet, Caritas og Utviklingsfondet trakk i dag vinnerloddet som gir dem rett til å ha eget lotteri. Tillatelsen kan gi de frivillige organisasjonene flere hundre millioner kroner i inntekter.

Nina Jensen jubler over lotterilisens

SPENNING UTLØST: Da den digitale trekninga omsider var klar, og spenningen utløst, slo Nina Jensen i Verdens Naturfond armene i været.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

– Det var ulidelig spennende, helt ubeskrivelig og en fantastisk god følelse å få betalt for strevet i ti år. En jubeldag uten like, sier Nina Jensen i Verdens Naturfond til NRK.

Da den digitale trekninga omsider var klar, og spenninga utløst, slo Jensen armene i været i rein glede. Hun sier pengene er avgjørende for organisasjonens videre arbeid.

– Det betyr at vi potensielt får et kraftig løft i midler til å drive vårt viktige arbeid for å bekjempe klimaendringer. Dette vil komme veldig mange mennesker, og ikke minst dyr, til gode, sier Jensen, og legger til:

– Jeg har også stor medfølelse for de andre organisasjonene som ikke fikk lisens. Alle var svært verdige kandidater og hadde fortjent å få starte opp et eget lotteri.

Nina Jensen jubler over lotterilisens

– Det var ulidelig spennende, helt ubeskrivelig og en fantastisk god følelse å få betalt for strevet i ti år. En jubeldag uten like, sier Nina Jensen i Verdens naturfond til NRK.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Hafsa Maqbul representerer Utviklingsfondet sammen med de andre lotterivinnerne, Regnskogsfondet og Caritas Norge:

Hafsa Maqbul

– Nå er jeg bare glad og skal feire, sier Hafsa Maqbul, som representerte Utviklingsfondet sammen med Regnskogsfondet og Caritas Norge på møtet hos Lotteritilsynet.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

– Det betyr enormt mye for oss. Med disse midlene kan vi nå ut til langt flere mennesker i fattigdom, sier Maqbul.

Også hun syntes uttrekninga var nervepirrende.

– Nå er jeg bare glad og skal feire, smiler hun.

Tar tapet med fatning

Det var ni frivillige organisasjoner, som slo seg sammen til fem søkere, som kjempet om de tre siste lisensene til å drive lotteri.

Fra tidligere av har Røde Kors og Unicef fått tillatelse. De andre organisasjonene oppfylte først søknadskriteriene etter søkandsfristen, og måtte derfor delta i loddtrekning.

Kristine Storesletten Sødal, profilbilde i svart-hvitt

– Dette er midler vi aldri har hatt. Vi jobber på mange andre felt, men det er klart at vi må bare jobbe videre slik vi har gjort, sier Kristine S. Sødal i Strømmestiftelsen.

Foto: Strømmestiftelsen

Da trekningen var et faktum fredag, var stemninga dyster blant taperne; Plan Norge, Care Norge og Strømmestiftelsen.

– Det har vært en lang prosess med klager og utsettelse på endelig beslutning. Det gjør at man ikke blir så overrasket når utfallet blir som det blir, sier Kristine Storesletten Sødal, generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Hun gratulerer organisasjonene som fikk lisens.

– Dette er midler vi aldri har hatt. Vi jobber på mange andre felt, og det er klart at vi må bare jobbe videre slik vi har gjort, sier Sødal.

Kommunikasjonssjef i Plan Norge, Siv Meisingseth, sier til NRK at de «tar beslutningen til etterretning», og gratulerer konkurrentene som fikk lotteri.

– For oss har dette vært en lang søknadsprosess. Nå ser vi fremover, sier Meisingseth.

Kan selge for 300 millioner lotterikroner årlig

Det er to år siden regjeringa bestemte at man skal slippe til fem store landsomfattende lotterier utenfor Norsk Tippings regi.

14 organisasjoner søkte i åtte felles søknader om å få tillatelse til å starte eget lotteri. Kun to søknader fikk gjennomslag, Norges Røde Kors og Unicef-komiteen i Norge. De andre måtte være med på en loddtrekning om de tre gjenværende lisensene fredag.

Hver lotterilisens har en omsetning for opptil 300 millioner kroner hver årlig, og varer i ni år. Bare organisasjoner med stor internasjonal aktivitet kunne søke om tillatelse til å ha lotteri.

Lisenstildelinga førte til mange klagerunder i Lotterinemnda. Resultatet av loddtrekningen fredag kan derimot ikke klages på.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger