Jubler for ny sjanse for Maria (4)

Høyesterett vil behandle saken der norske Marias (4) eneste omsorgsperson er utvist til Kenya.

Maria risikerer å bli sendt ut av landet, til tross for at hun er norsk statsborger.

Maria er født i Norge og er norsk statsborger, men risikerer å måtte bli med moren til Kenya dersom utvisningsvedtaket blir stående.

Foto: Lars Sætren / NRK

Onsdag ettermiddag kom beskjeden den lille familien og støttespillerne hadde håpet på: Høyesterett skal avgjøre om Marias mor og eneste omsorgsperson får bli i Norge.

– Det er vi veldig, veldig glade for. Dette er en delseier. At Høyesterett vil behandle anken, betyr også at Høyesterett ser at det er prinsipielle spørsmål som må avklares, så det er helt klart positivt, sier Georg Schjerven Hansen i Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF).

– Nå setter vi vår lit til at Høyesterett kommer frem til at Maria har rett til å vokse opp i landet hun er borger av, Norge, sammen med sin mor.

«Innvandringsregulerende hensyn»

Maria (4) er født i Norge, har norsk statsborgerskap og pass og har aldri bodd i noe annet land. Til tross for dette vil staten sende moren, og ifølge Marias advokat og støttespillere også henne, til morens hjemland, Kenya.

Georg Schjerven Hansen i SEIF

– Det var en stor lettelse, sier Georg Schjerven Hansen i SEIF om at Maria (4) får saken behandlet i Høyesterett.

Foto: Lars Sætren / NRK

– Jeg har snakket med moren i dag, og hun er selvfølgelig veldig glad for at Høyesterett vil behandle saken, sier Hansen.

Maria har kenyansk mor, mens hun selv er norsk statsborger. 4-åringens biologiske far er norsk, men har frasagt seg foreldreansvaret, og Maria har ikke noen kontakt med ham.

Moren har derfor søkt norske myndigheter om familiegjenforening, slik at hun kan bli i Norge sammen med Maria. Det har hun imidlertid fått avslag på. En av grunnene til det, er at moren opprinnelig oppga feil navn, noe som behandles strengt av norske utlendingsmyndigheter.

I avslagsvedtaket skrev Utlendingsnemnda (UNE) at det beste for Maria vil være å vokse opp med sin mor i Norge. Dette har de likevel ikke lagt avgjørende vekt på grunnet det de kaller «innvandringsregulerende hensyn».

Både tingretten og lagmannsretten har gitt Utlendingsnemnda medhold i at deres vedtak fra mai 2013 var riktig, og at moren til den norske jenta kunne sendes ut av landet.

– Er optimistiske

Nå vil altså Høyesterett behandle anken.

– Vi våger å være optimistiske med tanke på utfallet av saken. Vi mener at saken er veldig klar, fordi det dreier seg om en norsk jente. Hun kan ikke utvises, Norge kan ikke kaste ut sine egne barn. Politiet har også bekreftet at de ikke kan tvangsutsende Maria, men alternativet til at hun blir sendt ut med moren, er at hun blir foreldreløs i Norge. Det har Maria rett til å ikke bli, sier Hansen.

– Maria er fire og et halvt år nå, og hun har venner og gode hjelpere her. Hun er mye sammen med norske venner, hun snakker norsk, og Norge er det eneste landet hun har vært i.

Det er foreløpig ikke klart når saken behandles av Høyesterett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger