– Det er forskjell på å barbere seg og kappe av seg hodet

Det sa Knut Storberget (Ap) om regjeringens endringer i jordbruket. I dag ble det satt en endelig strek for jordbruksavtalen i Stortinget.

Knut Storberget

DÅRLIG OPPGJØR: Knut Storberget (Ap) har kritisert regjeringens tilbud til bøndene for å være svakt og urettferdig. I dag var jordbruksoppgjøret til endelig behandling i Stortinget og dermed er det satt en strek for årets jordbruksoppgjør.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi er fortsatt for strukturendringer, men det er forskjell på å barbere seg og kappe av seg hodet, sa Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget.

I dag ble den endelige jordbruksavtalen behandlet i Stortinget.

Hedmarkingen ble selv utfordret av de andre partiene som mener Ap er på glid i landbrukspolitikken og at de ønsker strukturendringer.

Regjeringspartiene fikk i slutten av mai flertall sammen med Venstre og KrF, og det ble enighet om årets jordbruksoppgjør.

– Listhaug er i utakt

Bondeprotest i Oslo

FRUSTRASJON: Tusenvis av sinte bønder marsjerte gjennom gatene i Oslo 20. mai etter bruddet mellom Staten og regjeringen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Jordbruksoppgjøret viser tydelig at regjeringen ikke har stortingsflertallet bak seg i landbrukspolitikken, mener Storberget.

– Etter forhandlingene på Stortinget ble rammen økt betydelig, med en kvart milliard kroner. Det viser til fulle at regjeringen ikke var på linje med Stortinget.

Etter bruddet i forhandlingene gikk flere tusen bønder i tog gjennom Oslo sentrum i protest mot regjeringen, og det var en rekke protester i hele landet.

Bruddet førte til at Statens tilbud for første gang ble behandlet i Stortinget.

Bøndene mente tilbudet favoriserer store bruk på bekostning av småbøndene, og landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) tilbud var kun en tidel av det de krevde.

Krever bedre oppgjør neste år

Høyres landbrukspolitiske talsperson Ingunn Foss sier hun er godt tilfreds med det endelige resultatet.

– Bøndenes råderett over egen eiendom skal styrkes, sa hun i Stortinget og la til at det fortsatt er et mål for regjeringen å gjøre bøndene mindre avhengig av statlige overføringer.

Senterpartiet og SV er ikke enige i de positive beskrivelsene fra Foss.

De krever at det neste år må legges frem et tilbud til bøndene som blant annet gir mer penger til bøndene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger