Jonas: – Dette gir energi til kveldens debatt

Flere vil ha Jonas Gahr Støre som statsminister enn Erna Solberg. Det viser ny NRK-måling bare timer før de møtes i sin første statsministerduell.

Ap-leder Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre både er nervøs men gleder seg likevel til kveldens partilederdebatt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Duellene mellom statsminister Erna Solberg og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er historie. Nå er det Erna mot Jonas som gjelder.

I kveld, under Arendalsuka, møtes de på NRK til sin første statsministerduell. Den ene som sittende statsminister og den andre med forvissningen om at han er en litt mer populær statsministerkandidat enn opponenten.

Flere vil ha Jonas

I en måling Norstat har gjort for NRK svarer nemlig flertallet av de spurte at de mener Jonas Gahr Støre er bedre skikket til å være statsminister i Norge enn Erna Solberg.

Statsministermåling i august 2014

Statsministerkandidat

Oppslutning

Erna Solberg

40,3

Jonas Gahr Støre

42,7

Usikker/Vet ikke

16,9

Målingen er gjort i tidsrommet mellom 5. og 11. august med 967 respondenter.

Det betyr at Støres popularitet fortsetter å stige på bekostning av Solbergs.

Da NRK gjorde tilsvarende måling i april, mens Jens Stoltenberg fortsatt var partileder i Ap, men etter at han hadde gjort det klart at han skulle trekke seg fra norsk politikk, var Solberg oppe på 44,3 prosent.

Etter det har oppslutningen om Solberg falt med fire prosentpoeng.

Da NRK gjorde målingen i juni, dagen før Støre ble valgt til partileder i Ap, sa 40,3 prosent at de mente Solberg var best skikket som statsminister.

Det nivået har holdt seg.

For Støre har det gått oppover. Han har gått fra 38,9 prosents oppslutning i april til 42,7 prosent i dagens måling.

Dette er også den første målingen der Støre er mer populær enn Solberg.

Støre: – Velgerne må like meg i 2015 og 2017

– Det gir ekstra energi før partilederdebatten i kveld. Det er en hyggelig bekreftelse som jeg tar med som en ekstra oppkvikker, sier Støre.

Han sier det er hyggelig å bli så godt tatt imot som fersk partileder.

– Men det er høye tall for både Erna og meg, sier Støre.

Ap-lederen er klar på at han ser på Solberg som en tøff motstander.

– Hun er dyktig og hun kan sine ting.

Det betyr at Støre kun legger begrenset vekt på målingen.

– Det er veldig ok at folk liker meg, men det aller viktigste er at velgerne liker meg i 2015 når de skal velge over hele landet, og i 2017 når vi skal velge nytt Storting, sier Støre.

Og det kan holde hardt.

En fersk partimåling utført for NRK viser nemlig at de borgerlige partiene fortsatt ville hatt flertall i Stortinget dersom målingen hadde vært valgresultat.

Det trumfer statsministermålingen, for det er partienes valgresultat som avgjør hvem som blir statsminister.

Solberg: – Vår politikk er bedre, og det avgjør

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) sier Høyre har bedre politikk enn Ap, og at det kommer til å vippe neste valg i deres favør.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I forlengelse av det tror Solberg at trenden på statsministermålingen kommer til å snu når velgerne får merke resultatene av regjeringens politikk.

– Det kommer til å gå litt opp og ned. Ap har gått litt frem på meningsmålingene, og da er det naturlig at også Aps statsministerkandidat går litt opp, sier Solberg.

Og legger til at hun har et avslappet forhold til målingen.

– Jeg vet at det dreier seg om å levere politikk. Det er det som er viktigst, og vi skal vise at vi leverer på de sakene vi snakket om i valgkampen: Skole, samferdsel og å trygge arbeidsplasser. Vi skal legge frem et budsjett til høsten, og det er resultatet av alt det som kommer til å avgjøre hva velgerne stemmer ved neste valg, sier Solberg.

Hun sier også at hun ser på Støre som en tøff konkurrent.

– Han er et erfarent regjeringsmedlem og han kommer helt sikkert til å bli en utfordring i politiske debatter. Men jeg tror vår politikk er bedre, og det er det som er avgjørende.

SISTE NYTT

Siste meldinger