Hopp til innhold

Jonas til Erna: – Du giftet deg med Frp, og det blir ditt store ettermæle

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til statsministerduell bare timer før partilederdebatten.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at Høyre vil finne ut av det med Frp, Venstre og KrF dersom det borgerlige flertallet på Stortinget består etter valget. Jonas Gahr Støre (Ap) mener Frp vil være et problem for Solberg.

MØTTES TIL DUELL: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Du har giftet deg med Frp, og det blir ditt store ettermæle, Erna.

Jonas Gahr Støre fikk siste ord i dagens siste statsministerduell før samtlige partiledere møtes til NRK-debatt i Arendal klokka 21.30, og budskapet var klart: Ernas største problem er samarbeidet med Frp i regjering:

– Du har brakt Fremskrittspartiet inn i regjering, og du kommer ikke unna deres grep. Det er realiteten, mente Støre.

Tidligere i partilederduellen hadde de to statsministerkandidatene diskutert både skatt, arbeidsplasser og reformer. Men det var først da det ble diskutert hvor det var størst kaos – på venstre- eller høyresiden – at temperaturen tok seg opp.

Advarte mot Rødt

Erna avviste at det er snakk om et «borgerlig kaos», og mente Støre kommer til å få problemer med Rødt.

– Hvis du får Rødt på vippen, og skal lage budsjett med de, så kommer det til å bli vanskelig for private barnehager og for mange av de valgfrihetsreformene for at folk skal få bestemme selv.

Støre hevdet på sin side at regjeringsalternativet er langt tydeligere på venstresiden:

– På min side av streken, er de som vil bytte ut Erna og Siv. De peker på at Arbeiderpartiet bør lede regjering, så må valgresultatet avgjøre hvem som blir med på det.

Kritiserte Frp-samarbeid

Støre poengterte at samarbeid med både Sp SV har vært vellykket før, samtidig som han gikk langt i å lukke døren for både Venstre og KrF:

– Så har vi inntil nå holdt døra oppe for sentrum, og sier at hvis de mener at de vil bli kvitt Høyre-Frp-regjeringen, så skal ikke vi lukke døren. Nå lukker vi døren for Venstre. Venstre har valgt Frp og Høyre. Det ser ut som om KrF også går den veien, sa Støre, før han avsluttet:

– Du har giftet deg med Frp, og det blir ditt store ettermæle, Erna.

Solberg poengterte at det var naturlig i en valgkamp at de fire borgerlige partiene går til valg på egen politikk, men var likevel optimistisk med tanke på et nytt samarbeid til høsten:

– Jeg er helt sikkert på at får vi et borgerlig flertall til høsten, så får vi også en borgerlig regjering.

–Dypt urovekkende

Det ble også tidvis høy temperatur da de to kandidatene en halvtime tidligere møttes til debatt på TV 2, og Støre og Solberg snakket flere ganger i munnen på hverandre.

– Selv en statsminister på vei ut må høre på en som er på vei inn, sa Støre etter at de to intenst hadde kjempet om ordet, hvorpå Solberg advarte Støre om å ta seieren på forskudd.

Debatten handlet hovedsakelig om skatt og arbeidsplasser, og Støre hevdet at det er «dypt urovekkende at andelen som er i jobb, har gått ned under denne regjeringen».

– Denne regjeringen har gitt 160 ganger mer i skattelette til de rikeste enn til vanlige folk. Og så lover de mellom 20 og 60 milliarder kroner mer i skattekutt. Det er gal prioritering, sa Ap-lederen, ifølge NTB.

Svarer ikke om skattekutt

Solberg viste til at det er hentet inn 65 milliarder kroner mer i skatt de siste fire årene, til tross for skattekuttene.

– Ledigheten går ned, veksten går opp og det skapes flere bein å stå på. Du kan ikke både ta den store omstillingen og betale mer i skatt, slik Arbeiderpartiet vil, sa statsministeren.

Statsministeren ble utfordret på hvor store skattekutt hun ser for seg de neste fire årene, men nektet som tidligere å oppgi noe konkret tall. Det er helheten i økonomien som avgjør, lød budskapet.

– Det vi uansett vet, er at vi får tusenvis av nullskattytere, at rike mennesker i Norge ikke vil betale skatt. Det svekker inntektene til fellesskapet, sa Støre.

AKTUELT NÅ