Hopp til innhold

Stefaren etter pågripelsen: – Vi har det tungt og krevende

På dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen (30) er en mann pågrepet og siktet i Jonas-saken. Ivar Borgen, stefar og talsperson for familien, sier pågripelsen gjør at alt kommer veldig nært igjen.

Ivar Borgen

Ivar Borgen, talsperson for familien og stefar til Jonas Aarseth Henriksen.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Politiet i Sør-Øst pågrep og siktet torsdag en mann i 20-årene for drapet på Jonas Aarseth Henriksen. Han er norsk statsborger.

Pågripelsen skjedde i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Han er nå kjørt til politihuset i Drammen.

– Vi har det tungt og krevende. Det som skjedde i dag gjør at alt kommer veldig nært igjen, og det er belastende, sier stefaren Ivar Borgen etter siktelsen.

Han sier videre at støtten de har fått har vært overveldende.

– Det har hjulpet oss gjennom hverdagen. Vi visste at Jonas hadde et stort kontaktnett og var viktig for mange, men vi hadde ikke aning om at det var så mange. Og det har gjort det litt enklere å komme gjennom dagene.

– Familien er glade for at det er fremdrift i saken, og det som har skjedd i dag er en del av det, og det synes vi er veldig bra, forteller han.

Marijana Lozic, bistandsadvokat, sier i en kommentar til NRK at familien håper pågripelsen vil bidra til å oppklare saken.

– Samtidig understreker vi ønsket om at folk skal kontakte politiet om de sitter på informasjon. Saken er ikke oppklart ennå, sier hun.

Politiadvokat Tine Henriksen bekreftet torsdag på en pressekonferanse at mannen er kjent med politiet, og at han er domfelt en rekke ganger.

– Denne pågripelsen er slik vi ser det et viktig steg videre i etterforskningen, sier Henriksen.

Mannen vil fremstilles for varetektsfengsling enten fredag eller lørdag, opplyser Henriksen.

Det er planlagt avhør av den siktede i kveld. Politiet opplyser at mannen ikke er en av de som har vært avhørt i saken tidligere.

Politiet kan ikke utelukke flere pågripelser i saken.

– Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke si noe om hvilke bevis som gjør at vi mistenker siktede for drapet. Det må vi komme tilbake til senere, sier Henriksen.

Ifølge mannens advokat Ellen Tvedten Jorem nekter den siktede straffskyld.

– Jeg har akkurat hatt min første samtale med min klient, og han er helt klar på at han ikke har noe med drapet å gjøre, sier hun.

Les også: Politiet ransaket tomt på Rena – bekrefter beslag

Rena, politiet
Rena, politiet

Ulike opplysninger

Politiadvokat Tine Henriksen sier at det er ulike opplysninger som gjør at de mener å ha skjellig grunn til å mistenke mannen for drapet.

– Vi mener fortsatt det er helt nødvendig, av hensyn til etterforskningen, å være varsomme med å komme ut med detaljer fra etterforskningen. Det innebærer hvilke bevis vi har, hvilke etterforskningsskritt vi har gjort og hva vi skal gjøre i fremtiden.

Videoer viser hærverk

Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta, som ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept 17. august.

En sentral del av etterforskningen er også flere hendelser i tiden før drapet.

Nå kan NRK vise en ny video som viser hærverk mot kretsen rundt Jonas Aarseth Henriksen.

Jonas har tidligere fortalt om flere hærverk mot biler som tilhører ham og venner av ham.

Dette er fortsatt en sentral del av politiets etterforskning, bekrefter politiadvokat Tine Henriksen til NRK.

En ny video NRK har fått tilgang til viser et annet hærverk mot en bil. Denne tilhører en venn av Jonas. Videoen er datert 7. august i år.

Det er ikke kjent om mannen på videoen har noe med pågripelsen å gjøre.

Anonymisert bilde

Det er ikke kjent om mannen på videoen har noe med pågripelsen torsdag å gjøre.

Jonas har tidligere omtalt dette hærverket på Facebook. Han gikk da ut og etterlyste spor og vitner som kunne vite noe om hærverkene han har vært utsatt for.

På videoen ser man en mann med lys jakke nærme seg en bil.

Han har på seg et munnbind og en caps. Hetta er trukket over hodet. Han har hansker på hendene.

I det klokka slår 02:52 på natta kaster mannen det som viser seg å være oransje maling på bakluken og taket til bilen. To ganger kaster han maling, før han snur seg og løper bort.

Hendelsen er fanget med overvåkningskameraer både på utsiden og innsiden av huset.

NRK kunne i går vise en overvåkningsvideo av hærverk mot betongbilen «Hulken». Den tilhører Jonas sitt firma Henriksen Solutions. Hærverket fant sted 4. august i år, kort tid før Jonas ble drept.

Les også: Jonas-drapet: Video viser personer som går løs på betongbil

– Veldig skremmende

Mannen som eier bilen synes hendelsen er «sjukt ekkel».

– Det er veldig skremmende å vite at man potensielt har hatt drapsmenn på gårdsplassen om nettene. Det er sjukt ekkelt, og politiet gir ingen svar på hvem det kan være. Man blir lett paranoid uten svar, sier han til NRK.

Han er en kollega av Jonas Aarseth Henriksen.

.

Betongbilen «Hulken» ble utsatt for hærverk kort tid før Jonas Aarseth Henriksen ble drept ved ei hytte i Nes i Ådal.

Foto: BATONG MEDIA

Politistasjonssjef på Hønefoss, Kjell Magne Tvenge, sier det er viktig for dem å holde de pårørende informert om sakens gang.

– Vi har sett at dette er en sak med stor oppmerksomhet. Det er viktig for de pårørende å få informasjon om det som har skjedd, og det er en del av det vi bruker nå for å oppklare saken, all informasjonen som kommer inn, for å gi dem et svar. Det er viktig for politiet å oppklare en så alvorlig sak.

Tips NRKs krimgruppe:

Har du informasjon om denne saken eller andre krimsaker? Ta kontakt med NRKs krimgruppe.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler for øvrig alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

AKTUELT NÅ