Hopp til innhold

Jon Skolmen bisettes: – Han var vår helt

Den kjente og kjære underholdningsartisten ble onsdag bisatt i Fagerborg kirke i Oslo. Han ble 78 år.

Tine Skolmen sang "Here's to life" som en siste hilsen til sin far.

Jon Skolmen sovnet stille inn torsdag 28. mars med familien til stede.

I Fagerborg kirke i Oslo tok familie, venner og kjente onsdag et siste farvel med den avdøde skuespilleren.

Barna Tine og Christian mintes sin far med kjærlighet og varme.

– Hjemmet var alltid fullt av venner, mat og latter, uansett hvilken dag det var. Det var et barndomsunivers med masse tull og tøys, sa Christian Skolmen under minnetalen.

Jon Skolmen bisettes

Familie og venner tok et siste farvel til Jon Skolmen onsdag

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han mintes også forholdet mellom faren Jon og moren, Kirsti Elisabeth Halvorsen.

– Mamma og pappa elsket hverandre. Hun var hans største fan. Hun skjemte han skikkelig bort, sier han.

NRKs kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, beskrev Skolmen som «en venn av NRK», selv etter at han sluttet i bedriften i 1981 for å jobbe med andre prosjekter.

– Å minnes Jon Skolmen er for meg som kringkastingssjef å minnes min egen og fjernsynets barndom. Jons humor var tøysete og lun. Jons humor ville bare vel. Respekten for underholdningsfaget var stor. Det var rart han ofte tvilte på sin egen innsats, sa han.

"De nære ting" av Arne Paasche Aasen ble fremført av Kåre Conradi.

– Et forbilde

Skuespiller Janne Formoe beskriver Skolmen som en som banet vei for generasjonene etter seg.

– Han etterlater seg et stort, morsomt, nært og varmt spor. Han var en unik komiker. Han var en ledestjerne og har vist vei for mange av oss som er komikere nå, sa hun.

Jon Skolmen bisettes.

Kari Slaatsveen fremholder Jon Skolmen som et forbilde.

Også komiker og programleder Kari Slaatsveen beskriver Skolmen som et forbilde.

– Han var vår helt. Han var et forbilde for oss som barn fordi han var en av våre største improvisatører. Han kunne gjøre mye morsomt av noe som egentlig var litt trist. Han var ustyrtelig morsom, sa Slaatsveen.

– En god venn

Den norske artisten Kari Svendsen, kjent som Banjo-Kari, husker Skolmen først og fremst som en god venn.

– Ja, vi var gode venner. Dødsfallet var ikke uventet, og det har jo gått en tid siden han døde, men jeg vet at det blir tøft når jeg går inn i kirken. Jeg husker han holdt en «takk for maten»-tale da jeg ble 50 år. Vi lo så vi nesten datt av stolen.

Han var ifølge Svendsen best når han improviserte.

– Han var best på improvisasjon. Og det hjalp han like mye privat som på scenen, sa hun til NRK.

Jon Skolmen bisettes.

Hege Schøyen, Skolmens niese, ankom bisettelsen i Fagerborg kirke i Oslo sammen med sin mann, bassisten Arild Andersen og resten av familien.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Produsent Jo Vestly snakket også varmt om sin gode, avdøde venn idet han ankom kirken.

– Han setter mange spor. Han var en glad og god gutt. Han så humoren i alle hjørner. Jeg husker han veldig godt som en god venn, sa han.

Jon Skolmen bisettes

Yngvar Numme i det han ankom kirken onsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Musiker, revyforfatter og regissør Yngvar Numme har både jobbet med og vært regissør for Jon Skolmen flere ganger, både i Norge og i Sverige.

Hva slags spor etterlater Skolmen seg?

– Han setter et veldig gøyalt spor etter seg. Han var en sjarmerende og hyggelig kar. Jeg kjente han veldig godt, sa Numme.

Den norske revyforfatteren og programlederen Andreas Disen har også jobbet tett med Skolmen ved flere anledninger.

– Fra han startet i Underholdningsavdelingen i NRK på midten av 60-tallet, har hans humor vært like verdifull. Han har betydd mye for de unge komikerne, for han var den personen som hele tiden heiet på dem. For det unge standup-miljøet er dette en stor sorg.

Arrangerte pølsefest

Etter bisettelsen spilte Barnas Jazzhus musikk mens det ble delt ut pølser. Som kjent var Skolmen glad i pølser, og mange husker nok skuespilleren fra standup-serien «Pølseskolen» som han oppfant tidlig i karrieren.

Jon Skolmen bisettes

Etter bisettelsen ble det Jazz og pølsefest i Jon Skolmens ånd.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg vet ikke om det var hans ønske å servere pølser etter bisettelsen, men det var iallfall noe barna Tine og Christian ønsket. Det er en fin ting å gjøre for alle gjestene som kommer. Man kan jo ikke ta med seg alle gjestene hjem fra bisettelsen til mat, sa Pia Hebæk Cyrén i begravelsesbyrået «Den siste reisen» før bisettelsen.

Underholdt Norge i over 40 år

I over 40 år underholdte Jon Skolmen gjennom TV-skjermen og på scenen i både inn- og utland.

Mest kjent er den folkekjære skuespilleren, komikeren og revyforfatteren fra de fem Selskapsreisen-filmene han gjorde sammen med Lasse Åberg.

Jon Skolmen och Lasse Åberg under inspelningarna av " Sällskapsresan 3 - SOS".

Jon Skolmen sammen med sin svenske kollega Lasse Åberg.

Foto: Maj-britt Rehnström/flt-pica / NTB scanpix

Det var her han debuterte som filmskuespiller og også her han ble kjent for det svenske publikummet.

– Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig gøy da vi spilte inn filmene, sa Åberg til Expressen etter nyheten om Skolmens bortgang.

Underholdningsartisten, programlederen og skuespilleren. Jon Skolmen er død. 78 år gammel.

Underholdningsartisten, programlederen og skuespilleren Jon Skolmen er død. 78 år gammel.

Kulturminister Trine Skei Grande takket på sin side den avdøde skuespilleren for alt han hadde underholdt med.

«Dette var triste nyheter. I over 40 år var du en av våre mest folkekjære artister. Takk for alt, Jon,» skrev Grande på Twitter.

Innførte navnet «Barne-TV»

Etter en kort karriere som lærervikar, ble Skolmen ansatt som innspillingsleder i NRK Fjernsynet i 1963. Mange som vokste opp på 70-tallet husker kanskje barneprogrammene «Jon med skrivemaskinen» og «Lekestue» som han også var med i. Navnet «Barne-TV» var det for øvrig også Skolmen som innførte.

Bildet viser Hege Schøyen og Jon Skolmen

Jon Skolmen sammen med niese og skuespiller Hege Schøyen under Stand Up-festivalen i Oslo.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen uttalte at Skolmen hadde «satt store spor» i underholdningsbransjen etter at han fikk beskjed om den triste nyheten.

– Jon Skolmen var virkelig en av Norges store komikere. Det er utrolig trist å høre at han nå er død. Fra TVs barndom og i flere tiår var han en komiker som satte store spor. Jeg var så heldig å treffe Jon ved flere anledninger, og han var i tillegg en veldig hyggelig og bra fyr, sa Halvorsen til NRK.

Fjernsynet ble offisielt åpnet 20. august 1960, og den gang var det onkel Lauritz og tante Ragne som gledet barna hver fredag med «I kosekroken». Navnet Barne-TV kom senere på 60-tallet.

Hedret

Under Komiprisen på Edderkoppen i 2009 mottok Jon Skolmen hedersprisen.

KOMIPRISEN 2009

Jon Skolmen fikk årets hederspris under utdelingen av Komiprisen 2009 på Edderkoppen Teater i Oslo. Til høyre står prisutdeler Knut Lystad.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Knut Lystad før han overrakte han prisen.

– Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv da han mottok prisen.

De siste årene nøt Skolmen livet som pensjonist med samboer Elisabeth Rud og savnet ikke tilværelsen i rampelyset.

– Jeg føler at jeg har gjort mitt, og har ingen planer om å stå på scenen igjen. Når andre sier at de savner sagmuggen, kjenner ikke jeg den følelsen, sa Skolmen i et intervju i Se og Hør i 2015.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK