Joly ber Økokrim etterforske DNB

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener Økokrim må etterforske DNB som har tilrettelagt for skjulte kontoer i skatteparadis.

FRANCE-JUSTICE-TRIAL-EELV-ECOMOUV-FILES

– ØKOKRIM MÅ FÅ RESSURSER: – Jeg synes det skal startes en etterforskning av Økokrim, som må få ressurser til å gjøre det, sier Eva Joly.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

– At det har vært mulig å drive denne aktiviteten i så mange år, det forundrer meg virkelig, sier norsk-franske Eva Joly om virksomheten til DNB Luxembourg.

Som Aftenposten har avslørt, har delvis statseide DNB innrømmet at de har lagt til rette for at deres kunder har kunnet gjemme unna penger fra norske skattemyndigheter.

– Ganske utenkelig

Helt frem til i fjor tilbød datterselskapet til den norske statseide banken potensielt svært lukrative ordninger til 45 nordmenn. Dette er ordninger som gjorde at nordmennene kunne gjemme unna store summer – hvis de ønsket det.

– Det er jo for meg noe som er ganske utenkelig, at en bank der staten er eier eller deleier, hjelper kunder til å minimisere eller ikke betalte skatt. Det forekommer meg ikke mulig, sier Joly til NRK.

Korrupsjonsjeger

Joly har i en årrekke bekjempet økonomisk kriminalitet både som korrupsjonsjeger i Frankrike, og som spesialrådgiver for ulike departement i Norge.

I dag er hun politiker og nestleder i EU-parlamentets komité som jobber mot skatteparadiser.

Avsløringene i Panama-dokumentene har allerede ført til etterforskning i Spania, Frankrike og Nederland. Joly mener at også Økokrim må på banen.

– Ikke la banken slippe unna

– Jeg synes det skal startes en etterforskning av Økokrim, som må få ressurser til å gjøre det, sier Eva Joly.

Hun mener det bør settes på anslagsvis ti etterforskere pluss politietterforskere.

– De må gjøre alt det som trengs for å etablere de forskjellige ansvarsforholdene, og da skal man altså ikke la banken slippe unna, sier Eva Joly.

Førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, har foreløpig ikke kunnet kommentere utspillet fra Joly.

Varsler mulig DNB-høring

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må vurdere å åpne sak om DNB-avsløringene.

Lundteigen sier til VG at han mener saken har utviklet seg på en trist måte.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag et brev hvor de ber om svar på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre bankers rådgivning i retning skatteparadiser.

– Etter det som nå har kommet fram, mener jeg det må vurderes å åpne sak for å få fram hvem som har visst hva, og hvem som har ansvar for at kunder er blitt hjulpet til å plassere penger i skatteparadiser, sier Lundteigen.

I brevet til finansminister Siv Jensen (Frp) spør komiteen om hva Finanstilsynet har gjort for å sikre at DNB ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger