– Vi kan bruke mer penger

STORTINGET (NRK.no): Sigbjørn Johnsen legger fram et statsbudsjett resten av Europa kan misunne han. Pengebruken øker, og sparekontoen vokser.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier i et utdrag fra finanstalen at regjeringen legger opp til et omtrent nøytralt budsjett for 2013.

– Nå er det ikke tid for å tråkke på gasspedalen, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. Han betegner derfor statsbudsjettet for neste år som nøytralt, men understreker likevel at Norge er i en unik situasjon.

– Mange kunne sikkert ønske seg å være i Norges sted. Det skal vi være stolte av, men også ydmyke over, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i sin finanstale til Stortinget.

Talen startet ikke med å selvskryt, men med en beskrivelse av et Europa i krise.

Johnsen trekker fram at 25 millioner mennesker er uten jobb i Europa, og sier sporene etter det som nå skjer vil prege Europa i lang tid framover.

Annerledeslandet Norge

Han vet godt at finansministre over hele Europa kun kan drømme om å legge fram et budsjett som ligner på det han legger fram i dag.

Johnsen har ikke mange europeiske kolleger som kan si:

– Vi kan bruke mer penger, samtidig som vår felles sparekonto vokser.

Som NRK.no meldte tidligere i dag planlegger regjeringa å bruke 1064,9 milliarder kroner neste år.

– Det er et statsbudsjett for arbeid, verdiskapning og velferd, sier Johnsen fra Stortingets talerstol.

Mener Europa har seg selv å takke

Selv om Johnsen understreker at det er viktig å være ydmyk, legger han vekt på at Europa har seg selv å takke for krisen de nå opplever.

– Den økonomiske utryggheten mange har møtt i Europa, har vi klart å unngå i Norge. Det har ikke kommet av seg selv. Vi har prioritert arbeid og velferd, sier Johnsen.

Johnsen sier landene som nå sliter med høy gjeld har levd over evne i mange år. Finansministerens oppskrift er at utgiftene må ned mens inntektene må opp.

– Jeg vil advare mot å tro at den gode utviklingen vi ser i norsk økonomi er selvsagt også i tiden fremover. Norge har ikke fribillett til lav ledighet og god økonomi.

Advarer mot overmot

Johnsen advarer samtidig mot å tro at Norge ikke kan rammes av uroen i Europa.

– Gjør vi ikke jobben vår, kan den forsvinne over natta. Det er viktig å bygge gode reserver i gode tider, så vi står godt rustet når økonomien går tilbake.

Som NRK meldte mandag morgen, legger regjeringa opp til å bruke mindre oljepenger enn det handlingsregelen tillater.

– Regjeringa legger vekt på at budsjettet ikke må bidra til press i økonomien, sier Johnsen.

Han kaller budsjettet for neste år et nøytralt budsjett, og sier tiden ikke er inne for å tråkke på gasspedalen.

– Vi skiller mellom opptjening og bruk av oljeinntekten. Renten brukes for å holde inflasjonen lav og stabil.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Oljefesten fortsetter i Norge, det er masse å glede seg over, men vår oljeavhengighet øker, sier økonomisk kommentator i NRK, Steinar Mediaas.

– Oljefesten fortsetter i Norge. Det er masse å glede seg over, men vår oljeavhengighet øker, og det er problematisk på lang sikt, sier økonomisk kommentator i NRK Steinar Mediaas om statsbudsjettet.

Kraftig lønnsvekst

Ifølge Johnsen kan lønnsveksten bli over fire prosent neste år. Han sier lønnstakere i andre land kan bare drømme om en slik utvikling.

– Et allerede høyt kostnadsnivå i Norge, gjør konkurranseutsatte bedrifter utsatte. Over tid er det veksten i Fastlands-Norge som er avgjørende, sier han.

Johnsen sier regjeringa vil sette ned et ekspertutvalg for å se på utviklingen i Norge de siste ti årene.

– Det er summen av alt arbeid som har skapt det samfunnet vi har, og det er summen av alt arbeid i fremtiden som skaper fremtidens samfunn. Derfor er lav ledighet så viktig, sier han.

Finansministeren sier regjeringa vil styrke oppfølginga av ungdom som faller utenom både arbeid og studier for å sørge for at de kommer tilbake i lønnet arbeid.

– Å satse på ungdom i arbeidsmarkedet er viktig, sier han.

– 22. juli viste hvor viktig sikkerhet er

Finanstalen berørte så vidt terrorangrepene mot Norge 22. juli i fjor. Terroren illustrerte hvor viktig sikkerhet og beredskap er, påpekte Johnsen.

– Bevilgning til trening og øvelser, holdning og beredskapskultur må gå hånd i hånd, sier han og legger til at det må inngås kontrakt for kjøp av politihelikopter i 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger