Sigbjørn Johnsen ny finansminister

Arbeiderpartiets Sigbjørn Johnsen skal tilbake til regjeringen - etter 13 år. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen blir trolig samordningsminister.

Sigbjørn Johnsen

Sigbjørn Johnsen har sittet som fylkesmann i Hedmark siden 1997.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Sigbjørn Johnsen blir ny finansminister, når Arbeiderpartiet overtar denne posten fra SV-leder Kristin Halvorsen. Det får NRK bekreftet fra flere hold.

Dermed er det trolig klart for at en annen tidligere finansminister, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, nå stabssjef ved statsministerens kontor, får en ny post som samordningsminister.

Populær statsråd

Johnsen var finansminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering, mellom 1990 og 1996. Han var en svært populær statsråd de seks årene han satt som statsråd, og han var den første finansministeren som betalte penger inn på oljefondet.

Siden den gang har Johnsen sittet som fylkesmann i Hedmark. Han har også vært medlem av, og ledet, en rekke offentlige utvalg.

Blant annet ledet han pensjonskommisjonen, og siden 2004 har han vært styreleder i den norske avdelingen av SOS-barnebyer.

– Han evner å begeistre

Det er 13 år siden Johnsen ga seg som finansminister, men han har likevel deltatt i rikspolitikken, mener leder for samfunnsredaksjonen i NRK Kyrre Nakkim.

– Johnsen har egentlig vært en av bakspillerne i norsk politikk hele veien, sier han.

Finanskrisen er ennå ikke over, og Nakkim tror Stoltenberg ønsker en mann som også kan takle vanskelige tider.

– Ingen kan selge inn et økonomisk kutt så godt som Johnsen. Med sin brede hedmarksdialekt er han både jovial og pedagogisk. Han evner å begeistre, mener Nakkim.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger