Hopp til innhold

John Bauergymnaset forsvinner

Oslo-avdelingen av John Bauergymnaset legges ned, og i Bergen overtar de ansatte driften.

John Bauer-gymnasets fasade
Foto: Inger Lise Uhnger / NRK

Nett-tv: 150 elever mister skoleplassen

I kveld er det klart at de ansatte overtar driften av John Bauergymnaset Bergen. Samtidig blir avdelingen i Oslo lagt helt ned.

Styreleder Sigve Austheim sier til NRK at dette er en tung dag.

- Vi har ønsket å drive videre, men det har ikke vært mulig. Det er for få elever til at det er økonomisk forsvarlig, sier han.

Må betale tilbake 7,3 millioner

Dette kommer etter at Utdanningsdirektoratet i forrige uke gjorde vedtak etter tilsynene mot John Bauer-skolene.

Konklusjonen er at begge skolene har brutt privatskoleloven på flere punkter. Oslo-skolen må tilbakebetale 4 millioner kroner til Utdanningsdirektoratet, mens Bergen-skolen må betale 3,3 millioner.

Skolen selv skriver at ledelsen og de ansatte har jobbet hardt det siste året for å forbedre skolen. Men de skriver også at lavere elevtall og stopp i statlige tilskudd sammen med kravet om tilbakebetaling gjør at de ikke klarer å dekke utgiftene. Dermed legges skolen i Oslo ned.

150 elever blir stående uten skoleplass midt i sommerferien.John Bauergymnasene er Skandinavias største privatskolekjede.

Kjøpte tjenester fra egne selskaper

I oktober i fjor avdekket NRK at skoleeierne ved John Bauer-gymnaset kjøpte inn konsulenttjenester for millioner fra sine egne selskaper.

Det er ulovlig å tjene penger på skoledrift i Norge. Avsløringen førte til gransking. Den følgende rapporten konkluderte med at skolen brøt privatskoleloven på en rekke punkter.

Blant annet har den daglige lederen ved John Bauer leid seg selv inn fra sitt eget firma for 150.000 kroner i måneden. Det er langt over markedspris, og dermed ulovlig, mener utdanningsdirektoratet.

- Vi mener det er betalt langt utover markedspris for enkelte tjenester og de pengene kommer da nødvendigvis ikke elevene til gode, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen i Utdanningsdirektoratet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT