Norsk jøde: – Jeg er så redd at det går utover livet for meg og barnet mitt

Norske jøder NRK har snakket med kjenner frykt etter angrepene i København. Flere tenker på å flytte fra Norge, og Kristin Leer føler frykten når hun leverer datteren i barnehagen.

Kristin Leer og synagogen i Bergstien, Oslo (montasje)

På vei til og fra barnehagen passerer Kristin Leer synagogen med sine bevæpnede politivakter.

Foto: Privat, Andreas Sundby/NRK

NRK er med henne tidlig en morgen tidligere denne uken.

Den jødiske barnehagen ligger like ved synagogen i Bergstien i Oslo. Utenfor står det politifolk med maskinpistoler. Leer forteller at hun har blitt veldig redd etter det som har skjedd i Paris og København.

NRK følger støttemarkeringen «Fredens ring», utenfor synagogen i Oslo lørdag fra klokken 18.30.

– Jeg er så redd at det påvirker hvordan jeg klarer å leve livet mitt, sier Kristin Leer til NRK.

Mens hun går bort til barnehagen forteller hun hvordan hun hele tiden må ha kontroll – i tilfelle noe skulle skje må hun kunne ta med seg datteren i all hast for å beskytte henne. Datteren må være på armen hele veien fram.

– Jeg tenker på det hele tiden. Jeg bekymrer meg veldig for barnet mitt, sier Leer.

Bekymringene kommer som en reaksjon etter terrorangrepene i Paris og København. Angrep der ondsinnede personer gikk til angrep på ytringsfriheten, og så lot det gå utover jødene.

Leer er ikke den eneste som nå er redd.

NRK får høre om flere i det jødiske miljøet i Norge som er blitt mer bekymret for hva som kan skje om noen med ondsinnede planer velger å la det gå utover jødene også her.

LES OGSÅ: Jødisk ektepar i Kristiansand: – Det kryper nærmere og nærmere
LES OGSÅ: Ber om økt vakthold ved synagogen

Far: – Sønnen min tenker «de kommer og tar oss»

En far som hele livet har vært et aktivt medlem av jødiske menigheter forteller at ting har endret seg.

Han sliter med hvordan det påvirker barna. Sønnen sliter med søvnen, og tenker mange vonde tanker etter alt det som har skjedd.

Vi ønsker ikke å la oss true til taushet eller å undertrykke vårt jødiske liv. Men det er lettere sagt enn gjort!

jødisk barnefar til NRK

– Flere ganger i uken blir han urolig og får ikke sove. Han ligger i sengen og finner ikke roen, og har tanker om at «de kommer og tar oss», forteller mannen som helst ikke vil stå fram.

For han og familien har blitt mer forsiktig med årene. De bruker færre jødiske symboler, og forsøker å ikke stikke seg ut.

– Vi ønsker ikke å la oss true til taushet eller å undertrykke vårt jødiske liv, men det er lettere sagt enn gjort! Det sies at vi ikke skal være redde. Når skal vi da få lov til å være redde? spør han og legger til:

– Alle jeg kjenner har endret sin oppførsel gjennom årene.

Vurderer å flytte

– København er nærme, veldig nærme, sier Daniel Kohn til NRK.

Angrepet har satt dype spor hos han. Som sønn av forstanderen i det mosaiske trossamfunnet i Oslo kjenner han menigheten i Danmark godt.

Kohn sier han ikke vil gi etter for frykten, men også han begynner å få nok når det påvirker familielivet. Nå vurderer han å flytte fra Norge.

– Israel er selvfølgelig et alternativ for oss. Selv om majoriteten i menigheten her ikke akkurat løper når Netanyahu roper «kom hjem». Det er ikke naturlig for oss.

– Hvorfor ikke?

– Det er her vi vil være. Vi er norske og tilfeldigvis jøder i tillegg, men vi er ikke israelere. Det er et annet samfunn, sier Daniel Kohn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger