Flere norske jihadister har returnert fra Syria

Etter det NRK kjenner til, mener PST at mellom 15 og 20 norske jihadister har returnert fra Syria til Norge. Noen av dem er de PST er mest bekymret for.

Mideast Syria Al-Qaida Baghdadi

Medlemmer av opprørsgruppen ISIL i Raqqai Syria. Den siktede norske 22-åringen mistenkes for å ha kjempet sammen med ISIL i Syria.

Foto: Uncredited / Ap

I dag kunne Dagbladet fortelle at en norsk islamist er arrestert av norsk politi og siktet for terror og drap i Syria. 22-åringen fra Østlandet er innlagt på sykehus i Norge, og behandles for skuddskader.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har oversikt over rundt 40 norske jihadister i Syria. Nøyaktig hvor mange som har reist, og hvor mange som har returnert, kan de ikke si med sikkerhet.

Analysesjef Jon Fitje Hoffmann i PST

Analysesjef Jon Fitje Hoffmann i PST

Foto: NRK

– Vi er kjent med enkelte personer som har returnert fra Syria. I tillegg regner vi med at det er andre personer som vi ikke med sikkerhet kan stadfeste, sier analysesjef i PST, Jon Fitje Hoffmann, til NRK.

Ifølge Hoffmann foretar sikkerhetstjenesten, så langt de er mulig, en individuell vurdering av dem som returnerer, nettopp for å vurdere om de utgjør en trussel mot Norge.

– Det er enkeltpersoner som vi har en bekymring og usikkerhet knyttet til, som vi må vurdere nøyere og se hva slags trussel de kan utgjøre, sier Hoffmann.

Kastet ut av Al Qaida

22-åringen som er pågrepet, er norsk statsborger med pakistansk bakgrunn. Han skal siden september i fjor ha kjempet med den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL, Den islamske stat for Irak og Levanten, som er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner.

ISIL etablerte seg i Syria først i april i fjor. De har vært beryktet for å være veldig brutale. Organisasjonen er også vært linket til Al Qaida, men tidligere denne måneden frasa Al Qaida seg alt ansvar for ISIL.

Nyhetsbyrået Reuters mener bruddet er et forsøk på å styrke den andre Al Qaida-tilknyttede gruppen i området, Nusrafronten, og samtidig svekke ISIL.

Al Qaidas sentralkommando ga også ISIL ansvaret for «den enorme katastrofen som har rammet jihad i Syria».

Flere returnerer

Hoffmann sier det ikke er usannsynlig at nordmennene i Syria er tilknyttet ISIL, men at det kan være ulike årsaker til at flere nå velger å returnere fra Syria.

– Vi forsøker å vurdere farligheten til dem, altså hva som er motivasjonen til at de kommer hjem, og hvilke holdninger han har til å komme hjem. Vi antar også at flere vil returnere fra Syria, sier han.

Mannen som er pågrepet av PST er siktet for terrorisme, etter straffelovens paragraf 147d – for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Hans advokat, John Christian Elden, har uttalt at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld.

22-åringen er den første nordmannen som er siktet for terrorisme i Syria. Hoffmann sier de må vurdere hver sak individuelt, og understreker at ikke alle som returnerer fra Syria er terrorister.

– Det vil være ulik informasjonstilfang og bevisførsel i hver sak, sier Hoffmann om de kommende rettsprosessene.

SISTE NYTT

Siste meldinger