NRK Meny
Normal

Jente (15) savnet – politiet har ikke tid til å ta imot savnetmelding

Torsdag rømte en 15 år gammel jente fra en barnevernsinstitusjon i Østfold. Institusjonen har forsøkt å melde saken til politiet i tre dager, men politiet har ikke hatt tid.

Barnevernet leter etter 15-åring

LETER: Miljøarbeider i barnevernet, Marcus Antonius Kase, gir opplysninger om jenta til en vekter på Oslo S i håp om å finne henne der.

Foto: Mathias Vedeler/NRK

– Jeg er redd hun skal begynne med rus. Jeg er redd hun skal bli utnyttet, sier jentas mor til NRK.

Hun frykter det verste for sin 15 år gamle datter. Datteren bor på barnevernsinstitusjon, men har ikke vært hjemme siden torsdag.

Politiet hadde ikke tid

Når et barn har vært borte i mer enn 24 timer, er det vanlig rutine i barnevernet å levere en anmeldelse til politiet, en såkalt savnetmelding.

Politiet har imidlertid ikke hatt tid til å ta imot en slik anmeldelse om 15-åringen. Barnevernsinstitusjonen har kontaktet politiet både fredag, lørdag og søndag, men hver gang fått til svar at politiet må prioritere andre saker.

– Dette er alvorlig. Vi er helt avhengig av å kunne gi en anmeldelse når et barn i krise er på rømmen. Vi trenger at flere følger opp, sier Anne Grethe Klæboe, direktør i Aberia Ung, selskapet som driver institusjonen.

De har to personer som kontinuerlig leter etter jenta. NRK traff dem søndag ettermiddag da de var på leting rundt Oslo S.

– Barn på institusjon er sårbare for å bli utsatt for ulike ting. Man kan havne i rusmiljøer, man kan bli utnyttet seksuelt, sier Klæboe til NRK.

LES OGSÅ: – Det knyter seg i magen, og jeg gruer meg skikkelig

Avlyste avtale

Institusjonen hadde egentlig avtale om å få levere en anmeldelse kl. 09:00 søndag morgen. Men Politiet avlyste avtalen, igjen med begrunnelse om at de må prioritere andre saker.

Klæboe sier hun aldri har opplevd dette før.

– Vi får alltid levert anmeldelsen. Så får politiet etterpå prioritere hva de skal bruke tiden på.

Hun opplyser at de selv prioriterer saken høyt.

– Dette er et barn, en ungdom, som ikke pleier å forsvinne fra oss. Det er grunn til bekymring, sier Klæboe.

Har etterlyst jenta

Politiet har etterlyst jenta internt selv om de ikke har noen anmeldelse, opplyser operasjonsleder i Follo politidistrikt søndag kveld, Gisle Lindheim Sveen. Det betyr at hun dukker opp i systemet hvis en patrulje treffer på henne og skriver inn navnet hennes.

I tillegg er barnevernvakten i Oslo blitt informert om saken.

Men med en anmeldelse ville de fått mer detaljert informasjon om jenta, inkludert et bilde, og en etterforsker ville ha vurdert om det er nødvendig å sette i gang tiltak for å finne henne.

Sveen opplyser også at etterforskeren som egentlig skulle tatt imot anmeldelsen kl. 09:00 søndag, forsøkte å ringe senere på dagen for å lage ny avtale.

Vil ikke mobilspore henne

Politiet har allerede vurdert å spore opp jenta gjennom mobilen hennes. De har imidlertid bestemt at kriteriene for sporing ikke er oppfylt.

– Det skal være fare for at vedkommende er til skade for seg selv, sier Sveen.

Sveen har ikke vært involvert i saken selv og kan ikke svare på hvorfor dette ikke er oppfylt for 15-åringens del. Han henviser til en politileder som kan svare først på mandag.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger