NRK Meny
Normal

Drapssiktet jente (15) fengslet på Bredtveit: – Hun tar det med fatning

Den 15 år gamle jenta, som er siktet for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund, sitter i en vanlig fengselscelle på Bredtveit. – Hun tar det med fatning og skjønner at hun har gjort noe galt, sier jentas forsvarer.

Bredtveit kvinnefengsel og Cecilie Nakstad

Jenta som er siktet for overlagt drap sitter i varetekt på Bredtveit kvinnefengsel. Forsvarer Cecilie Nakstad jobber for å finne en bedre løsning for henne.

Foto: CC/Chell Hill/Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I går kveld besøkte 15-åringens forsvarer Cecilie Nakstad sin klient for første gang etter fengslingen.

– Hun tar det egentlig med fatning. Hun skjønner at hun har gjort noe galt, og at hun må gjøre opp for seg. Samtidig er dette helt nytt for henne, og tiden framover vil vise hvordan det går for henne, sier Nakstad til NRK.

– Lik behandling som voksne

Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt er en landsdekkende anstalt for kvinnelige forvaringsdømte, domfelte og varetektsfengslede med et høyt sikkerhetsnivå.

Jenta sitter under samme forhold som voksne lovbrytere, med noen tilpasninger.

– I fengselet får hun i utgangspunktet helt lik behandling som voksne innsatte, men de har også tilpasset det litt fordi hun er så unge. De har ikke noe eget opplegg for ungdommer eller barn, for det er egentlig et fengsel for voksne, sier Nakstad.

Jentas forsvarer Cecilie Nakstad jobber nå på spreng for å finne et annet alternativ til sin klient, i samarbeid med politi og kriminalomsorgen.

– Jeg har et håp om at man i alle fall innen de to ukene vet hva som skal skje fremover. Om hun ikke har fått på plass et annet opplegg må vi i alle fall vite hva som skal på plass videre.

15-åringen er fengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Hun kan ha besøk av nærmeste familie.

– Hun har ikke hatt noe besøk ennå. Det er slik at det er en del praktiske forhold som skal på plass og som tar tid, sier Nakstad.

Anna Kristin Gillebo Backlund

30 år gamle Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept natt til tirsdag av jenta hun passet på.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

Skjerpet siktelsen

Terje Korneliussen

Bistandsadvokat for de etterlatte Terje Korneliussen påser at etterforskningen skjer med riktig fremdrift.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Iselinn Håvarstein

Politiadvokat Iselinn Håvarstein forsikrer om at saken har høyeste prioritet, blant annet på grunn av jentas unge alder.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Politiet skjerpet onsdag siktelsen mot jenta fra forsettlig til overlagt drap. Jenta erkjenner å ha drept 30-åringen, men erkjenner ikke at det var med overlegg.

Jenta hadde bodd på barnevernsinstitusjonen Små enheter i Vollen i Asker i ett år da hun angrep og tok livet av sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund.

Den privatdrevne institusjonen sendte onsdag ut en pressemelding hvor de kaller det som skjedde en tragedie for alle parter.

Faglig leder Dag Skådinn skriver at jenta ble særskilt godt ivaretatt. Sikkerhetssystemet har vært gjennomgått av barnevernsetat, kommunalt barnevern, politi, Fylkesmannen og psykiatri, opplyser han.

– Hun har bodd hos oss for nødvendig hjelp, trygghet og omsorg. Hun har mottatt et behandlingsopplegg som har vært tilpasset hennes alder, livsproblematikk og utvikling, skriver Skådinn.

Krever rask etterforskning

Bistandsadvokat for de etterlatte Terje Korneliussen påpeker at politiet har kortere tid på seg til å etterforske en sak når det dreier seg om en ung lovbryter.

– Min oppgave fremover blir å påse at etterforskningen skjer med nødvendig fremdrift og holde familien underrettet, sier han til NRK.

Politiadvokat Iselinn Håvarstein forsikrer at saken har høyeste prioritet hos politiet.

– Både fordi siktede er under 18 år og fordi hun sitter i varetekt, sier Håvarstein.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger