Jensen: – Viktig at politiet beklager

STORTINGET (NRK.no) Siv Jensen (FrP) mener det var helt nødvendig at politiet endelig tok selvkritikk for innsatsen 22. juli.

Siv Jensen

MÅ STYRKES: Siv Jensen mener rapporten tydeliggjør ressursbehovet i politiet.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

– Alle skjønner at en ekstremsituasjon kan føre til feil. Det er menneskelig, men da er det også viktig å beklage, sier Jensen til NRK.

Det er bred tverrpolitisk enighet om at politiet gjorde klokt i å fremstå som mer ydmyke da de la fram sin interne evalueringsrapport etter 22. juli torsdag formiddag.

I rapporten beklager politiet for første gang at de ikke pågrep terrortiltalte Anders Behring Breivik tidligere.

Jan Bøhler (Ap)

VIKTIG: Jan Bøhler (Ap) mener en uforbeholden beklagelse er spesielt viktig for de ettterlatte.

Foto: NRK

– Dette var et mye mer ydmykt politi. Det var riktig og nødvendig å komme med den beklagelsen de gjorde, både av hensyn til de pårørende og de som var involvert i redningsarbeidet, som jeg tror har gått med høye skuldre, sier Jensen.

– Godt for Norge

Nestleder i justiskomiteen, Jan Bøhler (Ap), tror det var nødvendig med en beklagelse for at Norge skal kunne gå videre.

Per-Kristian Foss

KREVER HANDLING: Per-Kristian Foss (H).

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Jeg tror det var veldig godt for Norge, både for de som er etterlatte og for politinorge, at det kom en så klar beklagelse. Jeg tror også det var viktig at politiet var så åpne og direkte rundt flere av spørsmålene, sier Bøhler.

Må føre til handling

Både Siv Jensen og Per-Kristian Foss (H) mener rapporten understreker behovet for mer politiressurser.

– Det viktige med denne rapporten er de 54 punktene for forbedringer. Dette forteller at vi har et behov for mer ressurser til politiet, sier Jensen.

– Dette var en understreking av at Høyre har rett når vi flere ganger har bedt om en uavhengig politistudie, som forteller hva politiet faktisk trenger. I dag fikk vi en klar beskjed fra politidirektøren selv om at politiet i Norge er underbemannet og ikke klarer en slik situasjon, sier Foss til NRK.

Han mener beklagelsen som ble gitt var helt nødvendig, og at evalueringen krever handling.

– Det er lagt fram forslag til forbedringspunkter. Noe krever rask handling, andre ting kan gjøres på sikt. Ingenting kan vente, sier Foss.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger